Érdekes eredménnyel zárult a magyar-angol vizsgálat.

A budapesti Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem közös kutatást végzett, amelynek eredménye most jelent meg a European Journal of Preventive Cardiology című orvosi szaklapban. Az egyik legfontosabb megállapításuk az volt, hogy napi fél és három csésze közötti kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt a vizsgálatban résztvevők között csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is.

A jelenlegi kutatásban 11 éven át csaknem félmillióan vettek részt, ami nagyon komoly statisztikai erőt biztosít az adatok elemzésekor. Ez az eddigi legnagyobb volumenű vizsgálat, ami a kávéfogyasztás szív- és érrendszerre gyakorolt hatásaira fókuszált. Az eredmények azt mutatják, hogy a mértékletes kávéfogyasztás kardiovaszkuláris szempontból nem káros, sőt előnyös lehet.
Azonban nem mindegy, hogy milyen típusú kávét veszünk magunkhoz. Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között a szakemberek találtak összefüggést, ugyanezt már nem tudták kimutatni a rendszeresen instant kávét ivók körében.

Ennek oka valószínűleg a két kávétípus feldolgozásában keresendő, mert különböző kémiai anyagok mutathatók ki bennük. A kutatók azonban kiemelték, hogy negatív kardiovaszkuláris következményeket nem találtak azok körében, akik jelentősebb mennyiségben, napi 3 csészénél több kávét isznak. Ugyanakkor ebben a csoportban olyan előnyt nem figyeltek meg az orvosok, ami a mérsékelt kávéfogyasztók körében igazolható volt.