A bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központ idén harmadik alkalommal szervezte meg névadója emléknapját. A már hagyományossá vált eseményt a magyar költő, író születésnapjának 221. évfordulóján tartották meg. Tavaly nem tarthatták meg a rendezvényt a pandémia miatt, ám idén nem maradt el.

Az emléknap szavalóversennyel indult, melyen tizennégy tanuló vett részt Tolna megye különböző iskoláiból

A versenyen két csoportban vehettek részt a diákok. Az első korcsoport, az általános iskolások résztvevői egy Vörösmarty verset, és egy szabadon választott verset adhattak elő, míg a második korcsoport, a középiskolások szavalói egy általuk választott Vörösmarty verssel, valamint egy Illyés Gyula verssel készültek fel a megmérettetésre.

Előadás Illyésről és Vörösmartyról

Illyés Gyula két évig a bonyhádi gimnázium tanulója volt, így természetesen róla is megemlékeztek. A szavalóverseny eredményhirdetése előtt Gábor Zsolt múzeumpedagógus tartott előadást „Akikre büszkék vagyunk: Vörösmarty Mihály és Illyés Gyula Bonyhádon” címmel.

Zárásként megkoszorúzták a szobrot

Az első korcsoportban induló Bakó Levente, a Györei Templom Általános Iskola tanulója lett első helyezett Vörösmarty Mihály: Petike és Géczi Szilvia: Én nem vagyok című versével. A második korcsoport első helyezettje Főglein Liza Kató, a Garay János Gimnázium diákja lett, aki Vörösmarty Mihály: Ábránd és Illyés Gyula: Szekszárd felé című költeményeket adta elő. A rendezvényt a művelődési központ előtti téren található Vörösmarty-mellszobor előtt zárták koszorúzással.

 

Kép: welovebudapest.com