0:00
/
Nyolcvan éve telepítették vissza Magyarországra a bukovinai székelyeket

A bukovinai székelyek Magyarországra telepítésére emlékeztek az esemény 80. évfordulója alkalmából 8-án és 9-én. Az esemény pénteken kezdődött Bonyhádon.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára rövid beszédet mondott

Potápi Árpád János a város székely emlékparkjában tartott megemlékezésen azt mondta, a bukovinai székelység története során az egyik legtöbbször áttelepített magyar népcsoport, amelyet „a számkivetettségben megtartott az erős hite és ragaszkodása a magyar nyelvhez, kultúrához, identitáshoz”.

Kopjafa és koszorúzás

Ezen a napon tisztelegtek Németh Kálmán előtt, aki elindította a hazatelepítést 1941-ben. Emlékére kopjafát avattak. Szombat reggel egy zarándoklattal indult a program, majd szentmisén vehettek részt az érdeklődők. Tavaly a koronavírus miatt az online térben történő mesemondó és néptánc verseny eredményhirdetése és a díjak kiosztása elmaradt, így ezt idén pótolták be.

„Úgy gondolom, az egész nagyon eredményes volt és mindenképpen sok megható részekkel, elemekkel maradandó élményt tudtunk szerezni sok ember részére.” – nyilatkozta Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke.

Nem csak itthoni magyarok ünnepeltek

A programra külhoni magyarok is érkeztek. Mindenki azon a véleményen volt, hogy a megemlékezés igazán jól sikerült és mindenki nagy örömmel vett részt az eseményen.

 

Kép: Potápi Árpád facebook oldala