Az eVÁM webes oldalon. Július 1-jén az Európai Unióban megszűnt az unión kívülről érkező, 22 euró értéket meg nem haladó áruk áfamentessége. Értéktől függetlenül áfát kell fizetni e termékekre, és vám-árunyilatkozatot kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Segít a NAV

A NAV a webes felületén lehetővé teszi a vám-árunyilatkozatok online benyújtását. 150 eurós összeghatárig az áruk behozatala továbbra is vámmentes marad, az alkoholtartalmú termékek, a parfümök és a kölnivizek, továbbá a dohány és a dohánytermékek kivételével. A megrendelt küldemények legnagyobb része előreláthatólag nagy e-kereskedelmi platformokról fog érkezni, akik bejelentkeztek az IOSS-rendszerbe.

Ezzel jelentősen egyszerűsítik a vámadminisztrációt, hiszen az e rendszerben működő kereskedők az áfát már a vásárlás pillanatában beszedik a vásárlótól, és automatikusan fizetik meg azt az adóhatóságnak.

Ha valaki olyan webshopból vásárol, ami nem tagja a rendszernek, akkor a postai szállítmányozóknak egy különleges szabályozás keretében lehetőségük van arra, hogy automatikusan elvégezzék a vámkezelést, és utána szállítsák ki a csomagot. A postai szolgáltató a vámkezelésért külön díjat is felszámíthat.

Magad akarod? Lehet!

Ha úgy döntesz, hogy magad szeretnéd a vámkezelést intézni, erre is lehetőséged lesz. A magánszemély címzettek július 1-jétől a NAV új, eVÁM webes felületén keresztül is benyújthatnak vám-árunyilatkozatot.