Kezdőlap KORONAVÍRUS

Orbán Viktor: 3 millió felnőtt nincs beoltva

52%-os az átoltottság aránya Magyarországon, indul a gazdaság újraindítása és javulnak a járványügyi adatok is – többek közt erről volt szó a ma reggeli miniszterelnöki interjúban. Összefoglaltuk a legfontosabb részleteket. 

A kormányfő az interjú elején ismertette, hogy 52%-os az átoltottság a Magyarországon. Csütörtökön 25 000 ember kapta meg az első oltását, 117 000-en pedig a második oltásukon vannak túl. Orbán Viktor ismertette azt is, hogy folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, 121-en vannak lélegeztetőgépen, az aktív fertőzöttek száma pedig 100 000 fő alá esett. 
 
Bár a beoltottak aránya egyre magasabb, azonban 3 millió felnőtt még mindig nincs beoltva Magyarországon – emelte ki Orbán Viktor. Hozzátette, a vírus itt marad velünk hosszú ideig, éppen ezért, aki nem él az oltással, azt előbb vagy utóbb utolérheti a vírus, éppen ezért a kormányfő kért mindenkit, hogy éljen az oltással. 
 
Az oltások tekintetében nagyon jó helyen vagyunk – mondta el Orbán Viktor. Ismertette, az első oltásokat nézve leelőztük az Egyesült Államokat. A második oltások tekintetében pedig szinte egy szinten vagyunk az Egyesült Királysággal. 

Minden vakcina hatásos 

Mindenki fél az indiai mutáns vírustól – emelte ki a miniszterelnök. Orbán Viktor ismertette, hogy a négy nyugati és két keleti vakcina mindegyike alkalmas arra, hogy az indiai mutáns vírust is legyőzzék a szakemberek szerint. 
 
Azzal kapcsolatban, hogy a kínai vakcinát, hol fogadják majd el a miniszterelnök azt mondta, mindenki biztos lehet abban, hogy a keleti vakcinákkal is lehet utazni. Ismertette, hogy a többi ország az oltások tekintetében még mögöttünk van, főleg igaz ez a nyugati országokra. A kormányfő ismertette, mire ezek az országok odaérnek, hogy az utazásokkal foglalkoznak majd, addigra szerinte már minden vakcina elfogadott lesz.

Jön a gazdaság újraindítása

Még a védekezés szakaszában van a gazdaságpolitika, de most, hogy a harmadik hullám visszaszorulóban van, jöhet a gazdaság újraindítása – mondta Orbán Viktor. Ismertette, a járvány megviselte a gazdaságot, most újra kell indítani, vállalkozni kell, befektetni kell – tette hozzá. Elhangzott a 2021-es költségvetés a védekezésről szól, a 2022-es pedig teljes mértékben az élet újraindításáról fog szólni. 

Az interjúban a következő témákat is érintették: 

  • Orbán Viktor ma Londonban egyeztett, elhangzott rossz, hogy a britek távoztak az unióból, mivel sok kérdésbe egyetértettek. Orbán Viktor közölte, egy brit-magyar kereskedelmi és gazdasági kapcsolatot kell kialakítani. 
  • A következő három évben rezsiharcot kell folytatni, ugyanis a nemsokára a klímavédelem területén az EB kijön 10-12 jogszabállyal.