Feltételekkel, de visszatérhetnek a diákok az iskolapadba hétfőtől Ausztriában is.

Azonban ha a diák részt akar venni az órán, akkor kétnaponta gyors antigéntesztet kell végeztetnie. A jövőben ezeket a teszteket egy matrica dokumentálja egy bérletben, amely 48 órás belépést is biztosít a sportklubokhoz, uszodákhoz, kulturális eseményekre vagy vendéglőkhöz.

Eközben Wolfgang Mückstein (Zöldek) egészségügyi miniszter a Minisztertanács utáni sajtó tájékoztatóban bejelentette, hogy tizenkét-tizenöt éves fiatalokat három-öt hét alatt be lehet oltani, mert azt várja, hogy a Biontech-Pfizer-t addigra jóváhagyják ennek a korosztálynak . Mückstein szeptemberig teljes oltási lefedettségre számít ebben a hallgatói szegmensben. A 10 éven aluli gyermekek esetében mindez nem kötelező, de az általános iskolai tesztek szükségesek az iskola működéséhez.

Egy játékos matricás album bevezetésével próbálják megkönnyíteni a helyzetet a diákoknak!

A diákok egy nindzsával díszített papírlapot kapnak, amelyben hetente három matricának van hely, és összehajtogatva a pénztárcában is elfér. A teszt elvégzése után a matricát vagy a tanuló, vagy a tanár ragasztja rá. A jövőben az iskolai teszt helyébe PCR-teszt vagy antigénteszt léphet egy engedélyezett elfogadóhelyről, amely 72 vagy 48 órás lehet a kérdéses tanítási napon. Az oltott hallgatóknak nem kell tesztelniük, bár a szám még kicsi.

Az iskolákban alacsony a fertőzések száma. A rendszeres antigéntesztek során a tanárok pozitív aránya folyamatosan csökken, a diákok esetében állandóan 0,08 százalék körüli. A PCR tesztek utolsó fordulójában csak 18 pozitív volt 7800 tesztelt ember között. Bécsben Wiederkehr szerint hetente körülbelül 250 fertőzést regisztrálnak folyamatosan az óvodákban és az iskolákban.

A miniszter mintegy 10 000 diák szüleihez fordult, akik nem hajlandóak gyermekeiket teszteltetni, hogy ne "veszélyeztessék gyermekeik jövőjét". Akik nem vetik alá magukat a tesztnek, azoknak otthon, online oktatás keretein belül, egyedül kell tanulniuk. Bécsben az érintett szülőkkel az iskolák vagy az ifjúsági jóléti hivatal is kapcsolatba lép.