Fiatal, pályakezdő edzőknek tartott oktatást a Kammerer Zoltán Regionális Akadémia tagszervezeteként a Szekszárdi Kajak Kenu SE. 
A Magyar Kajak Kenu Szövetség és a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia írt ki pályázatot, több állomás bevonásával. 

„Nem Szekszárd a képzés egyetlen helyszíne. Minden állomás más helyszínen van. Az adott területen választanak ki edzőket, programokat a bemutatásra.”

– mondta kérdésünkre Csaba András, az akadémia menedzsere. 


„A napokban Pakson és Szekszárdon szerezhettek tapasztalatokat a résztvevők. Az Atomerőmű Sportegyesület vízitelepén láthattuk, hogy milyen egy edzés és mik a felszereltségi kívánalmak.”

Sokak számára lehet követendő a szekszárdi projekt

A pályakezdő edzők részére lehet követendő az a hozzáállás, kitartás és elhivatottság, amellyel a Szekszárd melletti Sió Turisztikai központban fogadták őket. Jámbor Attila és Jámborné Inger Nikoletta neve fémjelzi a szakmaiságot, magát a versenysport jelenlétét. 

„Szekszárdon látható, hogyan lehet jelen egyszerre, párhuzamban a versenysport és a szabadidős sportolási lehetőség. A közelmúltban átadott létesítmény minden igényt kielégít. Tökéletes példa.”

Csaba András szerint az egyik legfontosabb, a megfelelő humánerőforrás megléte. 

„Ami szintén nem elhanyagolandó cél, megszerettetni ezt a sportot. Az a nyüzsgés, pezsgés, amit lát egy ide érkező vendég, az fogja magával ragadni. Magának a hangulatnak, az érzésnek van hatalmas jelentősége. Ez egy vonzó életforma.”

Nem csak sport, nem csak szabadidő

Ennél sokkal több. Meg kell találni a vízi sportban a mindennapi kihívást, a rekreációs lehetőséget. 

„Kulcsszó a fenntarthatóság! Ez az élet azon része, ahol a turisztikai bevétel mellett kiemelten fontos a versenysport biztosítása is. Családok számára lehet vonzó eltölteni órákat a természetben, ilyen formában.”

A pályázat kiírói olyan állomásokat választottak helyszínül, ahol látszik és érződik a tettvágy, a motiváció. Erre tökéletes helyszín a Sió Turisztikai Központ. Olyan nyerteseket akartak látni, akik ebben a sportágban képzelik el a jövőjüket. 

Szárazföldön és vízen

A jó hangulatú eseménnyel kapcsolatban Jámborné Inger Nikoletta a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesület egyik vezetője, edző elmondta:

„Evezéstechnikai foglalkozást tartottunk számukra. Ez egy meghatározó momentum volt, hogy hogyan tudunk a szárazföldön és a vízen edzeni. A turisztikai központ látogatása során részletesen beszámoltunk az ide érkezőknek a projekt menetéről, a felépítés folyamatáról. Bemutattuk a konzorciumban résztvevő partnereket, mik a nehézségei egy ilyen kivitelezésnek, és hogyan képzeljük működtetni a rendszert. E mellett képzést tartottunk számukra hogyan lehet egy klub életébe, integrálni a turisztikát, szabadidő sportot. Vendégeink megtekintették az épület minden részét.”

Nikoletta hozzátette sikeres a több éve futó Kajak Suli programjuk, mely egyedülálló kezdeményezés az egész országban, Ez egyben lehetőséget ad számukra a felmenő rendszer kiépítésére, az utánpótlás biztosítására.