Húsz önkéntes mentőszervezet vehetett át egy-egy felső kategóriás quadot a hozzá tartozó utánfutóval. A beszerzés az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása elnevezésű projekt keretében történt meg.

Terepre termettek

A quadok elsősorban terepen történő felderítésre, illetve eszközök, berendezések szállítására alkalmasak. Gyorsak, jól bírják a nehéz terepviszonyokat, használhatóak homokzsákok szállítására, de szükség esetén a nagyobb járművekkel megközelíthetetlen, fákkal, avarral borított területeken bajbajutottak mentésénél is alkalmazhatóak. 


Képesek szinte járhatatlan utakon való közlekedésre, be lehet jutni velük például elzárt településekre, és segítségükkel életet és vagyont lehet menteni. 

Bátaszéken ünnepélyes keretek között fogadta az új gépjármű érkezését Bozsolik Róbert, a város polgármestere a Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltóság szertára területén. Az új quad bemutatásán Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is részt vett, a Cikádor Mentőcsoporttal, annak parancsnokával: Farkas Andrással, valamint a bátaszéki önkormányzati tűzoltókkal együtt.


„Örömmel tölt el, hogy Tolna megye és Bátaszék városa egy még teljesebb gépjárműparkkal siethet a lakosok segítségére, a másodlagos károk felszámolásával kapcsolatban is”

– fogalmazott  Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok. Méltatta a Cikádor Mentőcsoport munkáját. 

A fejlesztés folytatódik országszerte

Az elkövetkezendő hetekben további eszközöket, például búvárfelszereléseket vehet majd át kilenc mentőszervezet. A most átadott eszközöket több mint bruttó 146 millió 667 ezer forint vissza nem térítendő támogatásból szerezte be a katasztrófavédelem, a projekt teljes költségvetése 2 milliárd 300 millió forint.