Emberfelettit küzdöttek a tűzoltók. Mentális és fizikális felkészültségre, küzdelemre, erőre, akaratra és kitartásra volt szüksége annak a száz tűzoltónak, aki teljesítette a TFA és FCC feladatokat tartalmazó versenypályákat a „TFA-FCC HUNGARY-Szombathely”, az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyen. Tolna megyéből öten indultak a megmérettetésen.

Ismerd meg őket név szerint, mert megérdemlik:

  • Turcsán Tamás (Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)
  • Szuprics Ferenc (Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)
  • Kovács János Bence (Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)
  • Nagy Kornél (Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület)
  • Rácz Andrea (Bátaszéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület)

A bátaszékiek önkéntes tűzoltója ráadásul egy aranyéremmel a nyakában tért haza. 


Hatalmas tűzoltójátszótérré alakult át Szombathely főtere

Keresték az ország legerősebb tűzoltóját. Nincs olyan része az országnak, ahonnan ne jött volna valaki a megméretésre, sőt érkeztek versenyzők Romániából, Horvátországból, Szlovákiából és Ausztriából is. 
Kánikula ellenére tetőtől talpig beöltözve  

A versenyzőknek nem volt könnyű dolga, mert a nyári meleg ellenére a Firefighter Combat Challenge pályát teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékben kellett teljesíteniük. 

Egyebek mellett egy tizenkét méter magas tornyot kellett futva meghódítaniuk, a férfiaknak nyolcvan, míg a nőknek negyvenöt kilogrammos bábut is el kellett húzniuk, és a tömlővel célba lövés sem maradhatott el. Ehhez társultak a második pályán azok az igazi erőfeladatok, amelyek során nagy súlyokkal kellett a legkülönbözőbb helyzetekben megküzdeniük a tűzoltóknak. A két pályán elért időeredmény összeadódott, így alakult ki a végső sorrend. 

A tűzoltóknak több ezren szurkoltak. A szervezők nekik is több ingyenes kísérőprogrammal, szakmai bemutatókkal, családi és gyermekprogramokkal, valamint koncertekkel, hagyományőrző kézművesek standjaival nyújtottak élményt. 

Tolna megye hódított

A férfiak között a 30 év alattiak versenyében Popa Ioan (Románia) bizonyult a legjobbnak, a 30-40 év közötti kategóriát Avram Mihai (Románia) nyerte, a 40 évnél idősebbeknél pedig Adrian Ficik (Szlovákia) futotta a legjobb időt. 

A nőknél 30 év alatt Rácz Andrea (Bátaszéki ÖTE) hódította el az elsőséget.

A 30-40 közötti korosztály legjobbja dr. Ódor-Sápi Csilla (FKI XI. kerületi doktorszolgálat) lett, míg a 40 évnél idősebbek között Komáromi-Raisz Borbála (Szentendre Város ÖTE) nyerte el az első helyet.

A magyar győztes címet a hivatásosok kategóriájában Csernák Zsolt tűzoltó őrmester (Kiskunhalasi HTP) nyerte el. Az abszolút kategória magyar győztese pedig ifjabb Bodó László (Kötél Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület) lett, így ő vehette át a vándorkupát.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezúton is meghajol  Turcsán Tamás, Szuprics Ferenc, Kovács János Bence hivatásos, valamint Nagy Kornél és Rácz Andrea önkéntes tűzoltó kiemelkedő teljesítménye előtt.

További sok sikert kívánunk nekik!

Fotó: Szőke Péter BM OKF