Nemrég hoztunk egy isteni fokhagymás kenyér receptet. Akkor arról is beszámoltunk, hogy egyre kevesebb a hazai termesztésű fokhagyma. Mostanában megnövekedett az import áru, főként Kínából és Spanyolországból kapjuk a zöldségfélét.

Nem tettek jót az esőzések

Az utóbbi időben azonban jelentősen visszaesett Kína fokhagymaexportja. Az okok között természetesen ott van a koronavírus-járvány is, de nem csak az okozza a visszaesést. Az idei export 20%-kal maradt el a 2020-as évi mennyiségtől. A 635 ezer tonnára való visszaesés okai között szerepel a világjárvány és az ebből származó kikötői lezárások és szállítási késedelmek, de ugyanígy a felhasználható konténerek hiánya és a tengeri szállítási díjak nagymértékű emelkedése is. A július végi erőteljes esőzések több mint egymillió hektáron mosták el a termést. 14 milliónál is több kínai gazda érintett a terménykárban.

Jött a következő csapás

Amikor a fokhagyma kereskedelem úgy-ahogy újra lábra állt, jött a koronavírus delta variánsa. Az árak tovább csökkentek, mivel a fokhagymatermesztő gazdák között kitört a pánik, és még alacsonyabb áron próbáltak túladni a terményen. Forintra átszámolva ez azt jelenti, hogy a július végi 300-330 Ft/kg ár lecsúszott 220-225 Ft/kg-ra, és még nem tudjuk, hol a vége, és mennyire fogja ez befolyásolni a fokhagyma világpiaci árát.

 

Kép: pixabay.com