Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy év kihagyás után ismét lesz kolbásztöltő verseny Majoson, február 26-án. Már javában zajlanak az előkészületek.

Határon túli magyarok is képviseltetik magukat

A szervező Majosi Székely Hagyományőrző Egyesület felhívásához eddig 45 baráti csapat csatlakozott, akik elsősorban a völgységi térséget képviselik, de határon túli magyarok is részt vesznek a közösségteremtő gasztro-programon. Al-dunai, székelyföldi, felvidéki és horvátországi együttes is rajhoz áll a 2020-ban nagy sikerrel debütált rendezvény folytatásán.

A kolbásztöltéshez szükséges alapanyagokat (5 kg friss hús, bél, kenyér) a szervezők biztosítják a csapatoknak. Azonban az egyéb kellékekről, mint például a hagyományos kézi darálóról, vagy éppen a töltőgépről, illetve a sütéshez szükséges eszközökről mindenkinek magának kell gondoskodnia.

Nem csak a dobogósok kapnak elismerést, különdíjakra is számítani lehet

A féltve őrzött receptek szerint készülő kolbászok betöltésére 11-13 óra között lesz lehetősége a csapatoknak, ezt követően már sütniük kell, hiszen a négy tagú zsűri is szeretne kóstolni, hogy az alapján válassza ki és adhassa át a legjobbaknak járó elismeréseket. A dobogós helyezések mellett különdíjakat is kiosztanak majd a szervezők: egyéniben a legötletesebb jelmezt értékelik. Míg csapat szinten a legszebb asztalért, a legautentikusabb technikáért és az egységért kaphatnak különdíjat a versenyzők.

 

Kép: bonyhad.hu