A közelmúltban adták át Szekszárd határában a Sió projekt részét képező Kajak-Kenu Turisztikai Központot. A munkálatok azóta is folynak. Jámbor Attila és Jámborné Inger Nikoletta neve fémjelzi a versenysport jelenlétét. De a sportolási lehetőségen túl szabadidős kikapcsolódást is nyújtanak az idilli környezetbe látogatóknak. Sőt, ez az egyik fő csapásirány. Szekszárd vezetése teljes mellszélességgel a Sió projekt mellé állt, úgy vélik ez a turisztikai attrakció egyben hiánypótló.

„Akik arra járnak jelenleg is munkagépekkel találkozhatnak, zajlanak a  különböző  munkafolyamatok. A Sióagárd irányába vezető kerékpárút kivitelezésén is dolgoznak még.”

Jámborné Inger Nikoletta, a Szekszárdi Kajak-Kenu Sport Egyesület egyik vezetője, edző elmondta, az épület elkészülte 90 százalékos számukra, nyárig kisebb munkálatokat terveznek. 

Kerítés létrehozása, vízelvezető árok rendezése, belső munkafolyamatok …

Rákészülés a turisztikai szezonra

Folyamatosak a belső munkafolyamot, a felkészülés a nyári, turisztikai szezonra. Fontos a weboldal fejlesztése és marketing anyagok előkészítése is. 

„A túraeszközök beszerzése közbeszerzésen keresztül zajlik. Ez nem egy – két napos folyamat, erre időt kell fordítani. Célunk, hogy nyáron már lehetőséget tudjunk adni a hozzánk kilátogatóknak a túrázásra.”

A vízi sport új központja lehetőséget ad akár csapatépítésre is. 

Régi nyomás már az egyesületen az az igény, hogy korosztálytól, edzettségi szinttől függetlenül kipróbálhassák a vízi sportot. Ezt szeretnék majd biztosítani mind a városlakóknak, mind az idelátogató turistáknak.  Olyan eszközpark beszerzése a cél, mely mindezt hivatott megvalósítani…

A Sión pontonokat telepítenek, ezzel lehetőség lesz akár a napi 1 órás edzésre is, hiszen lesznek kiszállási lehetőség. 

„Készülünk supokkal és célunk kerékpárokat is beszerezni, fejleszteni a kerékpárturizmust.  Szekszárdi beruházásnak köszönhetően hatalmas pihenőfelületünk van, az önkormányzat támogatásának köszönhetően 16 parkoló létesült, melynek használata ingyenes. Nálunk a ponton már letelepítésre került, vagyis tiszta lábbal lehet ki beszállni…”

A klub és a város konzorciumi megállapodásának, a közös munka eredményének köszönhető a parkolóhelyek, a sólya pálya, a szerviz út és a részben fedett pihenőhely kialakítása. 

Ez az időszak az edzőknek és a versenyzőknek sem a pihenésről szól

Az egyesület edzései a régi kajakházból folynak. Jelenleg a versenyzés áll középpontban, ez már az abszolút versenyszezon. 

„A május 21-22-i hétvégén lesz az első nagy versenyünk Győrben. Euróba bajnoki indulást is szeretnénk, meglátjuk mi lesz, hogy alakul. Mi minden megteszünk.”

Május 15-én lesz egy tolnai régiós esemény, 15 – 16 klub képviselteti magát. A táv maratoni, 5000 méter, ahol már „jó harcok” alakulhatnak ki. 

Kihasználni az online lehetőségeket

Zajlik az a webfejlesztés, mely lehetőséget ad majd arra, hogy a turisztikai központ által beszerzett eszközök könnyen lefoglalhatók legyenek az ország bármely pontjáról, akár bankkártyás fizetési lehetőséggel, érintésmentesen biztonsággal. 

Támogatandó a Sió-projekt

Ezt mondta Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere. 

„Kellemes tapasztalatokat szereztünk az átadás kapcsán. A verseny és tömegsport kapcsolódásnak lehetősége jót tesz a térségnek. Hiánypótló a fejlesztési terület, mely javítja a megyeszékhely megtartóképességét.  Nagyon fontosnak tartom, hogy olyan személyek kezébe került a vízisport fejlesztése, akik garanciát jelentenek a városnak. Szekszárd ehetőségeihez mérten, támogatását biztosítja.”

 

Vízről tekintsd meg a történelmi emlékhelyeket!

Osztálykirándulások számára nagyon nagy lehetőség a Sión 1-2 napos vízi – vagy kerékpártúra megszervezése. 
A diákok vízről közelíthetik meg a várakat, képzőművészeti helyeket…

Ha valaki ellátogat Szekszárdra, szakítson egy kis időt arra, hogy átéli a természet adta idilli pillanatokat. S ha már ott állsz a Sió-parton ne hagyd ki a vízi túrázás oly izgalmas lehetőségét…