Herceg Olivér és Andócsi Balázs, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium tanulói nyerték meg a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj idei magyarországi döntőjét, akiknek a pályamunkája a talajerózió elleni védekezés és a vízvédelem fejlesztési lehetőségeit mutatta be. 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) idén hatodik alkalommal támogatta a vizes tematikájú verseny megrendezését.

A Stokholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize – SJWP) 1997-es alapítása óta a legismertebb és legrangosabb fiataloknak szóló nemzetközi verseny a vízügy területén, amin Magyarország 2013 óra képviselteti magát. A kiemelkedő színvonalú versengést és a minden évben megrendezett Víz Világhetet – amelynek része a verseny is – a Stockholm International Water Institute szervezi.

Az esemény fontos szerepet tölt be a víz-, illetve a környezet védelmére, a környezettudatosságra irányuló figyelemfelkeltésben. 

A megmérettetésre a világ minden tájáról várják a 15 és 20 év közötti középiskolás fiatalok pályamunkáit, amelyeknél a fő szempont, hogy a vízminőség-javítás, a vízkészlet-gazdálkodás, a vízvédelem, a víz- és szennyvíztisztítás területén egyedi megközelítést alkalmazva, innovatív ötleteket mutassanak be.

A svéd koronahercegnő a döntő védnöke 

A magyarországi döntőt idén Szekszárdi I. Béla Gimnázium tanulói: Herceg Olivér és Andócsi Balázs nyerte, akik a talajerózió elleni védekezés és a vízvédelem fejlesztési lehetőségeiről készítették el pályamunkájukat. A győztes csapat továbbjutott a svédországi nemzetközi döntőbe, amelynek védnöke Viktória svéd koronahercegnő.