A Magyar Madártani Egyesület lakosság bevonását célzó adatgyűjtő rendszer és mobiltelefonos applikációval készül. Követni szeretnék a kertekben, parkokban fészkelő madárfajok állományait, az etetőkre érkező téli vendégeket, a ház előtt fészkelő gólyacsaládok és a sárfészkeket építő fecskék számának alakulását.

Tavasz óta zajlanak a megfigyelések

Az adatgyűjtő alkalmazások fejlesztése már a tavaszi hónapokban megkezdődött. Ahhoz, hogy az új adatbázisok jól működhessenek, hosszú ideig tartó fejlesztés vezet. 

„Mivel a korábbi adatokat majd átemeljük az új nyilvántartásokba, fontos lépés a meglévő információk felülvizsgálata, kiegészítése, amiben minden madárbarát segítsége jól jöhet”

– írja oldalán az egyesület.

A gólyafészkek 2022-es felmérései már a végéhez közelítenek, hiszen a fiókák hamarosan kirepülnek.A fecskék első idei fészekaljai már a legtöbb helyen kirepültek, néhol már a második költések zajlanak vagy megkezdődnek hamarosan.

Mielőtt a fecske és gyurgyalagfigyelő adatbázist zárnák, arra kérik a lakosságot Szekszárdon is, hogy figyeljék meg lakókörnyezetükben, van-e fészkelőhely.