Kezdőlap ALISCA Alisca - Közélet

Szekszárd tett a biztonságért, a fogyasztóvédelem országosan sok hiányossággal találkozott

A családok biztonsága élvezte elsőként legnagyobb figyelmet a fogyasztóvédelem nyári vakáció előtt indított ellenőrzéseinél. A hatóság először a kültéri kondiparkokat, mázsóösvényeket ellenőrizte. A szakemberek az üzemeltetés körülményeit és a felhasználók megfelelő tájékoztatását vizsgálták.

"A kültéri sporteszközök kétharmadánál találtak hiányosságokat. A mászóösvények mindegyike biztonságos."

– értékelte az április és május közötti hónapok ellenőrzéseinek eredményeit Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai és parlamenti államtitkára közösségi oldalán. Egy tavaly elfogadott jogszabály értelmében a járványügyi korlátozásokat követve kezdték el az ellenőrzéseket. Komoly balesetet okozhat, ha a szabadidő eltöltésére használt eszközök nincsenek megfelelően karbantartva, sérült a szerkezeti stabilitásuk, fennálló hibáikat az üzemeltető nem javította.

"A szakemberek az idén tavasszal az ország minden részében több mint félezer helyszínen jártak. Az ellenőrzött ötezerből több mint 3200 kültéri sporteszköz nem felelt meg maradéktalanul az üzemeltetési előírásoknak." – emelte ki a miniszter.

Közel három millió forint bírság kiszabásáról döntöttek az illetékes kormányhivatalok. Három északi megyében az összes kondiparknál fedeztek fel hiányosságokat. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében akadt bőven teendőjük a szakembereknek. A jóval nagyobb területi terjedelemmel rendelkező Békés és Zala megyékben nem volt gond.

Folytatódtak az átfogó ellenőrzések

A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár, Keszthelyi Nikoletta elmondta, hogy az összes hagyományosnak számító nyári helyszínre ellátogatnak a vizsgálatokért felelős kollégáik. A strandokon, aquaparkokban a vízi csúszdák, de a gyerektáborok ugrálóvárai is a figyelmük középpontjába kerülnek.

Szekszárdon rengeteget tettek a biztonságért.

A Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdővel kapcsolatban Fritz Zoltán fürdővezető mondta el még a nyitás előtt lapunknak, hogy rengeteg felújítást végeztek. A munkálatokkal még az utolsó napokban sem álltak le. Javították az úszó- és csúszdamedencék fűtéscsöveit, a gépházakban található vegyszerszivattyúkat és forgatószivattyúkat, a fűtési rendszert és a medence vízforgató berendezésének karbantartása is lezajlott a hosszú időszak alatt. A szakember kiemelte, hogy a javításhoz külsős vállalkozók bevonására is sor került.

Illusztráció: unsplash.com