Isteni szörpöt tudsz készíteni belőle. A méhészek szerint az április végi, május eleji hűvös időjárás miatt, kevés nektárt találnak rajtuk a méhek. Az ország egyes részein a tavalyi akcáhozam gyenge volt.

Megfigyelések szerint, amikor a sárgabarackon az első virágok megjelennek, akkor pattan meg a rügy az akácon.

Ha ekkor megfagy, nagy kárt okozhat a természet. A látszat ráadásul csalhat, hiszen utána lehet szép a virágzás. Ekkor örül a méhész, de lehet, hogy a nektár elenyésző.

Pár ÉRDEKESSÉG az akácról

  • Egész Európa akácerdeinek a fele Magyarországon található
  • Európa akácmézforgalmának 70 százaléka Magyarországról származik
  • Magyarországon 463 000 hektárt borít fehér akác
  • Magyarországon több akácos van, mint Európa összes többi országát együttvéve

2014-ben hungarikum lett a magyar akácfa és a magyar akácméz

 Bár az időjárás nem a napos oldalát mutatja, érdemes eltenni az akácszörp receptjét, lesz még kánikula.
 
Hozzávalók

 

  • 50 dkg akácvirág
  • 4 l víz
  • 3 db citrom
  • 80 g borkősav (vagy citromsav)
  • 4 kg cukor
  • 1 kk nátrium-benzoát

Elkészítés

Miután megmostad a virágot, szedd le a száráról. Mosd meg és szeleteld fel a citromot. Tedd vízbe a virágokat, a citromot és a borkősavat. Olykor megkeverve hagyd állni három napig. Szűrd le, keverd bele a cukrot és a tartósítót. Ha a cukor teljesen feloldódott, töltheted üvegekbe.