Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Szeptemberben új oltási kampányt indít a kormány

Mindenki vegyen rá legalább egy, eddig be nem oltott embert a családjában, a munkahelyén arra, hogy kérje a koronavírus elleni védőoltást – ezt üzente Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban. 

„Mindenkit be tudunk oltani, nyolcmillió vakcina van a raktárainkban. Aki jelentkezik, azt egy héten belül be tudjuk oltani" 

Ma úgy látjuk, hogy ötszáz emberből egy fertőződik meg az oltottak közül, és az ő betegségük lefolyása is enyhébb, tehát érdemes bízni az oltásban – fogalmazott a korményfő. Hozzátette, hogy a maszkviselést szeretné a kormány elkerülni, hiszen az sokkal kevésbé volt eredményes, mint az oltás.

A rendszerváltás óta soha nem dolgozott annyi ember Magyarországon, mint ma.

A magyar gazdaságban ma mindenki két kézzel kapkod azokért, akik tudnak dolgozni – jelentette ki a kormányfő, aki szeretné a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos és a fiatalok szja-mentességére vonatkozó ígéreteit tartani. 

Orbán Viktor akár 50-56 ezer forintos egyszeri kifizetést is valószínűnek lát a nyugdíjasok esetében, de az az összeg akár ennél jóval magasabb is lehet.

Száguld a gazdaság, ezért lesz lehetőség nyugdíjprémiumot fizetni, amelynek összege a gazdasági növekedés mértékétől függ

A vendéglátás kapcsán a budapesti vállalkozóknak üzent: meglátása szerint ugyanis a fővárosi turizmus a külföldiekre épül. A miniszterelnök azt kérte: próbáljanak a vendéglátósok és a szállodaiparban dolgozók a magyarokra építeni.

Vannak még olyan magyarok, akik Afganisztánban vannak, köztük katonák is, akiket biztonságosan ki kell menekíteni.

Orbán Viktor hangsúlyozta, miután a katonai akciók folyamatban vannak, ezért nem beszélhet az ügyről. A magyarok mellett az afgánok kiementéséről ezt mondta:

Szerintem tisztességes dolog Magyarország részéről, de a többi NATO-tagállam részéről is, hogy mindenki gondoskodik azokról az afgánokról, akik együttműködtek velünk. Az a korrekt, az a fair, ha kimentjük őket. Van egy zárt lista, a rajta szereplőket azonban le kell ellenőrizni, nem akarunk akárkit beengedni, ez pedig nem könnyű ilyen távolságból.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy most tömeges migráció várható, ezért a cél az, hogy külső országokat, például Törökországot és a balkáni államokat támogassuk azért, hogy a migránsokat ott tartsák, és ne próbáljanak meg az EU-ba bejutni. A miniszterelnök elmondta, reméli, hogy Németország és Ausztria nem a 2015-ös helyzethez hasonlóan reagál.