0:00
/
Szerelmem Szekszárd – Németh Kata festő kiállítása

Németh Kata szekszárdi amatőr alkotó kiállításának megnyitóját tartották a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtárban március 2-án 17 órakor. Öt éve kezdett el igazán festeni. A Bárka Művészeti Szalon tagjaként fejleszti tudását, melyben Biszák László, a szalon művészeti vezetője a legnagyobb segítsége. Szabadidejét családjával, két unokájával és a festészettel tölti.

Marokkó és Szekszárd

Két fontos állomás van életében, melyekről rengeteg képet festett. 3 évvel ezelőtt a budapesti Hotel Benczúr adott otthont a Marokkót ábrázoló képeit tartalmazó kiállításának. Hosszú idő óta szoros kapcsolatban van Marokkóval, szereti a várost, az embereket, az épületeket.

A másik fontos állomás életében Szekszárd. A jelenlegi kiállítás képei a régi várost, a már eltűnt értékeket is feleleveníti. Németh Kata rajongva szereti Szekszárdot, ez a kapcsolat a képeken is jól tükröződik. Ő valósággal szerelembe esett iránta. Képei pontosan mutatják az érzelmeket, melyeket Szekszárd iránt táplál. Ezekkel áthatva örökíti meg a város tájait, látványosságait, házait.

Kiállítás megnyitó

Dicső Zsolt, költő köszöntötte a vendégeket, majd megkérte Lönhárd Ferencet, a Bárka Művészeti Szalon elnökét a kiállítás megnyitására.

„Kata az a motor, amely azt a bárkát viszi, melyben én próbálok kormányozni. Azon művészek közé tartozik, akik későn kezdtek festeni, és alig pár éve űzik a tevékenységet. Festeni sosincs elég korán, sosincs elég későn. Kata a festészetben találja meg mindazt, ami az életéből hiányzik. Azokat a képeit hozta most el hozzánk, mely a régi Szekszárdot tükrözik, ezért a kiállításnak is ez a címe: Szerelmem Szekszárd.” – mondta Lönhárd Ferenc.

Ami a látogató számára Németh Kata képein azonnal szembetűnik, az először is a nyugalom. Képein főleg az építészeti emlékek hozzák közel a szemlélő számára Szekszárdot.

„Már gyerekkoromban nagyon szerettem rajzolgatni és arról álmodtam, hogy nyugdíjas koromban kiülök a dombtetőre, lesz egy nagy állványom és csak festek napestig. Igaz egy kicsit korábban jött el ez az érzés, könyvelő vállalkozó vagyok 22 éve és éreztem, hogy kell valami, ami ebből kirángat. Ekkor történ, hogy a Bárka kérésének eleget téve beléptem a szalonba. Onnantól kezdve minden második hétvégén együtt festek Biszák Lászlóval, aki tanít és motivál engem és alkotótársaimat is. Nagy élmény együtt festeni és fejlődni.

Azért Szerelmem Szekszárd a kiállítás címe, mert ebben a városban megvan minden, amit én nagyon szeretek. a történelem, a régi épületek, a nyugalom. Imádom őket és ezért meg is örökítem, hogy megmaradjon az utókornak.” – mondta Németh Kata a jelenlévőknek.

A megnyitó végén egy otthonos tárlatvezetéssel mesélte el mindenkinek a képek eredetét és történetét.