Adatok igazolják, hogy színük miatt háttérben vannak a sötét szőrűek. A NÉBIH örökbefogadási útmutatójában is szót ejtenek erről a furcsaságról. Évtizedek óta kutatják a miértet.

Kedvesebb a világosabb?

Egy, az Anthrozoös című lapban publikált 2013-as felmérés során zsemleszínű és fekete kutyák vélt személyiségjegyeit kellett meghatározniuk a tesztalanyoknak. Sokkal magasabb pontot értek el a világos bundájú kutyusok.

A kedvesség, lelkiismeretesség és érzelmi stabilitás szempontjából többre értékelték őket, mint sötét szőrű társaikat.

 

A Society and Animals kérdőíve ennek kicsit árnyalja a képét. Felmérésük szerint a legtöbben a fekete uszkárokat tartották barátságosabbnak a fehérekkel szemben.

Művészeti ágak szimbolisztikája

A filmiparban is jelen van a fekete ebek jelentősége. Ernest Hemingway Nobel-díjas amerikai író például a depresszió megszemélyesítőjeként használta a fekete kutyát. A róla írók pedig tudni vélték, hogy neki is volt egy imádott fekete négylábúja. Sötét színben pompáznak A Legenda vagyok zombikutyái, az Avatar viperafarkasai, vagy akár a Harry Potter Zordója és Bolyhoskája.

Kampány a fekete kutyákért

A 2000-es évek eleje óta a közéletben kiemelt téma a fekete kutya szindróma. Az állatjóléti aktivisták azóta folyamatosan szerveznek kampányokat a fekete ebek megítélésének javítása végett – számol be az enkutyam.hu. Van, ahol ünneplik október 1-én a Fekete Kutyák és augusztus 17-én a Macskák napját.