Mutatunk egy fantasztikus receptet, a tejszínes krémlevest. A csicseriborsó az elmúlt években szépen lassan befészkelte magát a konyhákba. A reformkonyha egyik fontos elemévé vált. Joggal.  Nem csupán finom, segíti az emésztést, kitűnő fehérje- és kalciumforrás, ráadásul vas- és rosttartalma is rendkívül magas. 

FONTOS: A nyers csicseriborsó emészthetetlen méreganyagokat tartalmazhat, ezért az áztatáshoz használt vizet ki kell önteni, és csak friss vízben szabad főzni. A száraz változatot a csomagolásában, vagy jól záródó dobozban tárolhatod. A konzervet ha felnyitod, tedd hűtőbe. 

Tudtad?

  • Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény.
  • Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is.
  • Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra.
  • A növény tartalmaz karotint, valamint E-vitamint is. 100 g csicseriborsó energiatartalma 1292 kJ, azaz 314 kcal.

Tejszínes krémleves

Hozzávalók:

  • 2 konzerv vagy üveg csicseriborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl tejszín
  • olívaolaj
  • kömény
  • fűszerpaprika
  • só, bors, ételízesítő

Elkészítés:
Vágd apróra a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pirítsd meg egy kevés olívaolajon. Csöpögtesd le a két konzerv csicseriborsót, és add hozzá a hagymához. Öntsd fel fél liter vízzel vagy alaplével, majd fűszerezd sóval, borssal, ételízesítővel. Hagyd főni negyed órát, majd turmixold össze a levest. Add hozzá a tejszínt, amitől jó krémes állagot kapsz. Kevés olajjal keverd össze a pirospaprikát és köményt, tálaláskor ezt is keverj a leveshez. Krutonnal, pirított zsemlével vagy pirított mandulával tálald.