Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk, mert érdemes komolyan venni a figyelmeztetéseket. Magyarországon a meteorológiai nyár június 1-jétől augusztus 31-ig tart, míg az úgynevezett csillagászati nyár a nyári napfordulótól egészen az őszi napéjegyenlőségig, tehát szeptember 23-ig. A nyári időszak veszélyes időjárási helyzeteiről mindig időben értesülhetsz a televíziók és a rádiók hírműsoraiból, valamint az internetes hírforrásokból, köztük az Országos Meteorológiai Szolgálat weblapjáról.

Figyelmeztetés, majd riasztás

A meteorológiai szolgálat az élet és vagyonvédelem érdekében a legvalószínűbb veszélyes időjárási eseményekről előbb figyelmeztető előrejelzéseket, majd a bekövetkezés előtt legalább 1-3 órával riasztást ad ki.

A minden egyes napra és a következő napra szóló figyelmeztető előrejelzések, valamint a néhány órás időtartamra vonatkozó riasztások során egyaránt három-három veszélyességi szintet különböztetünk meg.

Az első fokozatú, vagyis a CITROMSÁRGA

Nem szokatlanok, de a szabadban ilyenkor már tanácsos elővigyázatosnak lenni. Célszerű a szokásosnál gyakrabban és alaposabban tájékozódni a várható időjárásról.

A második fokozatú, vagyis a NARANCSSÁRGA

Már tényleges károkhoz vezethetnek, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhatnak. Rendszeresen tájékozódj az időjárás alakulásáról. Kövesd a média által közvetített tanácsokat, és a hatóságok utasításait.

A harmadik fokozatú, vagyis a PIROS

Veszélyes események már komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek lehetnek. Legyél nagyon körültekintő, vigyázz saját és szeretteik biztonságára, valamint az értékeidre. Folyamatosan kísérd figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessék a hatóságok utasításait és húzódjanak biztonságos helyre.

Amennyiben a nyári időszak veszélyes időjárási jelenségeinek hatásai azt szükségessé teszik, a katasztrófavédelem közérdekű közleményt tesz közzé a médiában. Az információkat megosztják a katasztrófavédelem hivatalos Facebook oldalán is.

(fotó: pixabay)