Vészesen fogy a jelentkezési napok száma! Fontos döntést kell meghozniuk február első felében a végzős általános iskolásoknak, hamarosan lejár a középiskolai jelentkezési határidő.

Szakma vagy tanulás tovább?

A szakképzésben továbbtanuló fiatalok a technikumokban érettségizhetnek is, a szakképző iskolákban gyorsabban szerezhetnek szakmát.

A megújult szakképzési rendszerben a diákoknak jelentkezéskor elegendő az érdeklődésüknek megfelelő területet kiszemelniük, a végleges szakmaválasztás csak az általánosabb, ágazati alapképzés után lesz esedékes.

A középiskolai jelentkezési határidő február 18-án jár le. Szakirányú továbbtanulás esetén előnyt jelent a felsőoktatási felvételin, ha valaki technikumból érkezik. Akik a lehető leghamarabb szeretnének munkába állni, a szakképző iskolákban három év alatt minden szükséges ismeretet megszerezhetnek.

Ma már anyagilag sem mindegy hogy milyen a bizonyítványod

Az ITM tájékoztatása szerint a szakképzésbe újonnan belépők mindegyike havi rendszerességgel ösztöndíjat kap.  2020 ősze óta felmenő rendszerben, iskolatípustól függően havonta 8-16 ezer forintos általános ösztöndíj jár a diákoknak.

A hátrányos helyzetű és jó tanulmányi eredményű kilencedikesek és tizedikesek a havi 16-34 ezer forintos Apáczai ösztöndíjra is pályázhatnak.

Újdonság a pályakezdési támogatás, amelyet először tavaly fizettek ki a szakmai vizsgát sikeresen teljesítőknek, az elmúlt tanév végén mintegy nyolcszázan kaptak átlagosan 230 ezer forintot.