Egyre kevesebbet eszünk gyümölcsöt és zöldséget. Ezt mutatja az elmúlt évtized statisztikája.

Mindegyik nem statisztikája csorbult

Hazánkban 2009–2019 között a férfiak és a nők esetében egyaránt csökkent a zöldség- és gyümölcsfogyasztás gyakorisága.  A primer adatgyűjtést a Központi Statisztikai Hivatal végezte. A debreceni egyetem Nép¬egészségügyi Karának munkatársai a másodlagos adatfeldolgozást végezték.

A minta reprezentatívnak tekinthető, összesen 16480 embernek tették fel a kérdést: minden nap fogyasztanak-e zöldséget, gyümölcsöt. 

Az eredmények ismerete azért nagyon fontos, mert a napi rendszerességű zöldség- és gyümölcsfogyasztás az egészségmegőrzés egyik alappillére.

Egyre inkább kövéredünk!

A vizsgált lakosság esetében a testtömegindex a már említett időszakban emelkedett, amelyhez a táplálkozási szokások változása mellett hozzájárulhatott a mozgásszegény életmód is. 

A kutatás első évében, 2009-ben a válaszadók 54 százaléka, tíz esztendővel később, 2019-ben már 60 százaléka volt túlsúlyos. 

A megkérdezettek 69 százaléka fogyasztott minden nap gyümölcsöt 2009-ben, egy évtized elteltével viszont már csak 57 százalék válaszolta ugyanezt, a zöldségeket tekintve pedig még rosszabb a helyzet: ott 52 százalék volt az első adat, az utolsó pedig 45. A 65 év fölöttiek eredményei voltak a legjobbak.