Mutatunk néhány házi praktikát. Szekszárdon 2021-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében február 2-án, az 5. héten helyezte üzembe a pollencsapdát. A csapda üzembe helyezése óta folyamatosan működik. 

Legutóbbi adatok

SZEKSZÁRDON és környékén a 22. héten magas-közepes mennyiségben volt a levegőben az erős allergenitású pázsitfűfélék pollenje. A csalánfélék pollenkoncentrációja a közepes szintet érte el.

A fák közül most legerőteljesebben a gyengén allergén fenyőfélék virágoznak.

A még éppen virágzó fák pollenjei közül már csak néhány szem került a csapdába az eperfafélék, a ciprus- és tiszafafélék és a kőris virágporából. A bodza virágpora is már csak alacsony koncentrációban van a levegőben. A nyári füvek közül a lórom,  az útifű és a pillangósvirágúak pollenje alacsony koncentrációban volt a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma Szekszárdon is jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakult

Ahogy a fák fokozatosan elvirágoznak, úgy csökken az összes pollen mennyisége a levegőben. Viszont erősödik az allergiát, szénanáthát okozó nyári füvek virágpor termelése.

Recept nagymama titkos füzetéből

Fokhagyma, hagyma, alma

Készíts vöröshagymalevet orrdugulás ellen! Adj egy karikára vágott vöröshagymát 4 pohár vízhez, és ízesítsd mézzel. Garantált megkönnyebbülést hoz, ha allergiás náthával küzdesz.

Alma és dió

Számos kutatás kimutatta már, hogy a rendszeres almafogyasztás véd az allergia ellen. A diónak magas az E-vitamin és a magnéziumtartalma. A magnézium véd a zihálás és a köhögés ellen, az E-vitamin pedig erősíti az immunrendszert.
Könnyű, egészséges nasit készíthetsz néhány pillanat alatt: vágj fel egy almát cikkekre, szórj mellé egy kisebb marék diót és csipegesd el a kettőt együtt. Nagyon finom és segít az allergia leküzdésében is.

Almaecet

Az almaecet gyorsan segít a viszketésen, a tüsszögésen és a köhögésen. Gátolja a hisztamin felszabadulását és csökkenti a szervezetben lévő gyulladást. Emellett hosszú távú használata támogatja az immunrendszert és segít csökkenteni a jövőbeli allergiás rosszullétek súlyosságát.
 Amikor a legelviselhetetlenebb az allergia, adj 2-3 evőkanál almaecetet egy pohár vízhez és reggeli előtt hajtsd fel. Ha nem szereted a savanykás ízét, édesítheted egy picit.