Kezdőlap ALISCA Alisca - Közélet

Tényleg két évtizede békén hagyják Szekszárdot az apró zöld emberkék?

A 90-es évek elejétől egészen 2010-ig lehetett hallani helyi beszámolókat megmagyarázhatatlan égi jelenségekről. Azóta nagy a csend. Az érintettek csak névtelenül voltak hajlandóak akkor is beszélni, nehogy nevetség tárgyává váljanak. Így őket már hiába próbálnák megkérdezni, hogy vajon mit gondolnak ma: az eltelt idő változtatott-e azon, amit akkor láttak, tapasztaltak, éltek át még hasonló élményéket. Hogy ebből egyenesen az következik, hogy az ittenieket elkerülnék az égi látogatók? Biztosat nem tudni, amíg a lehetséges érintettek hallgatnak. Vagy a távoli látogatóinkat éjszakánként jobban vonzzák a helyi bortermelők.

De talán kapnak némi bátorságot, miután a Pentagon tavaly maga hozott nyilvánosságra olyan felvételeket, amelyeken azonosíthatatlan repülő tárgyak láthatóak. Az áprilisban felbukkant videókról a történelem során először ismerték el, hogy valódiak.

Azt viszont egyetlen hivatalos szerv sem állítja, hogy a járműveket egy tényleges földön kívüli civilizáció pilótái vezetnék. A világon tapasztalható összes esetek általában ugyanazokból a mintákból táplálkoznak. Szivar, háromszög és csészealj alakú repülő tárgyak. Fényt bocsátanak ki, a fizika szabályainak ellentmondva mozognak cikázva az éjszakai égen, aztán pillanatok alatt tűnnek el. Néha szó szerint több darabra válnak szét. Közben semmilyen hangot nem bocsátanak ki. A 90-es években Őcsény és a szekszárdi dombság felett és még nagyon sok helyen megyeszerte láttak érthetetlen, az emberi szem számára felfoghatatlan dolgokat. Egy vicces kivétel akad köztük.

A hírhedt zombai eset

Az akkori híradások szerint a hivatalos segélyhívószámot sokan keresték fel egy bizonyos nyári éjszakán, hogy egy fényes, óriási, ismeretlen repülő tárgy látható Zomba központja felett. Azonban a fényjelenségről gyorsan kiderült, hogy nem más, mint a diszkó lézerfényei. Az idő tiszta volt, a nagy látótávolságnak köszönhetően akár 15-20 kilométerről is jól kivehető volt a falu feletti fényár. Mindenki cáfolt. Ettől függetlenül az emberek között hetekig beszédtéma volt. A diszkónak pedig jó reklám.

Hamarosan minden kiderül

A Pentagonnak és az amerikai hírszerzésnek egy elfogadott törvényjavaslat szerint 180 napja van arra, hogy nyilvánosságra hozza ufóészlelésekkel kapcsolatban birtokában lévő dokumentumokat. A hónap végén jár le a határidő. Ufóhívők milliói várják, hogy végre beleláthassanak az igazi X-aktákba. Addig pedig ne felejtsük:

Nem minden csillag, ami fénylik.