Megajándékozták a szedresi véradókat. Szedresben júniusban 41-en jelentek meg a községi önkormányzat épületében lévő nyugdíjasklubban megrendezett véradáson, ami a község eddigi ilyen jellegű megmozdulásához képest egy nagyon szép számnak számít. 

Volt,aki most adott először vért

A 41 ember közül egy új donor is csatlakozott az önzetlen segítők közé. A véradóknak nagyon sokan igyekeztek kedveskedni. A Paksi Atomerőmű ajándékkal, a Vöröskereszt édességgel és az első véradónak emléklappal, Kispál Ferencné, Orsós Mária, Takács Tamásné, Tomai Jánosné könyvvel és játékkal, Halászné-Szigeti Szonja gravírozott dísztárgyakkal lepte meg az ott megjelent segítő szándékú embereket.

De ki lehet véradó?

Az a személy, aki betöltötte a 18. életévét, és ha első véradó, akkor legfeljebb 60 éves, ha visszatérő véradó, akkor legfeljebb 65 éves.
Legalább 50 és legfeljebb 140 kg testsúlyú személyek lehetnek véradók. Egyedi elbírálás alapján nagyobb testsúly esetén is engedélyezhető a véradás. Véradásnál szükséges a személyazonossági igazolvány, vagy más arcképes hatósági igazolvány: útlevél, jogosítvány, diákigazolvány, fegyveres testületi igazolvány. Kell a TAJ kártya, lakcím kártya.

Fontos!

A véradások engedélyezett gyakorisága:
nők esetében évente legfeljebb négy véradás (4 alkalom/365 nap),
férfiak esetében évente legfeljebb öt véradás (5 alkalom/365 nap).

 

fotó: kre.hu