VESZÉLYES! Lényegtelen kis apróságnak tűnik, ám sajnos a kutya súlyos betegségét is okozhatja, ha nem veszed észre időben a testébe fúródott toklászt. A növény tél végén, kora tavasszal indul növekedésnek, majd késő őszig a kertben, út szélén, erdőn, mezőn gyakori gyomnövény a búzakalászra emlékeztető toklász.

Veszélyes, de miért?

Leginkább alattomos természete miatt. A hegyes végű, kemény szálakkal védett toklász úgy viselkedik, mint egy nyílhegy. Miután a bőrhöz tapadt, egyre mélyebbre hatol, végül elindul az eb testében a vándorlása, súlyos gyulladást és egyéb egészségügyi bajokat okozva. Sokszor a gyakorlott állatorvosoknak is nehézséget okoz megtalálni, ha már bekerült a bőr alá.

Veszélyességük attól függ, hogy hová fúródnak be. 

"Leggyakrabban a kutyák talpába fúródnak, ez nem különösen veszélyes, de kezelés nélkül gyakran nem tud meggyógyulni. A külső hallójáratba is gyakran kerül toklász, különösen a hosszú szőrű fajtáknál. Ezt is el kell távolítani, mert idővel gyulladást okoz, akár vérömleny is kialakulhat a fülkagylón, vagy esetleg a toklász átfúrhatja a dobhártyát. Ritkábban a szemhéj alá is kerülhet, ez gyakran egy kötőhártya-gyulladás tüneteit mutatja. Nem szabad elhanyagolni, mert ha mélyebbre fúródik, az veszélyeztetheti az állat szemének épségét."

– tudtuk meg Dr. Jakab Ferenc állatorvostól.

Vannak jellegzetes tünetei

Számtalan tünet mutathatja a nemkívánatos növényt. Kényszeres viselkedés, például vakaródzás, nyalogatás bizonyos területeken, állandó fejdörzsölés, de romló egyensúly, vagy vérzés is jelezheti a toklász jelenlétét.

A bőr alá került toklászt mindenképpen állatorvos vegye ki, semmilyen formában ne kísérletezz vele otthon. A kemény magot altatásban végzett műtéttel távolítja el a szakember.