Kezdőlap ALISCA Alisca - Kultúra

Tolna megyei vendégháznak ítélték oda az Év turistaház díját

A gyulaji Annafürdő Vendégház nyerte az Év turistaháza díjat. Az elismerésért tíz szálláshely volt versenyben. A jelölt helyeket egy szakmai zsűri választotta ki, és egy internetes szavazáson dőlt el, hogy melyik szálláshely lesz a végső befutó. Nyolcezren voksoltak, az annafürdői vendégház 1924 szavazatot gyűjtött. A díjat június másodikán vehették át Legyen-Annafürdőn.

Az annafürdői ház a környező természet szépsége miatt is kaphatta a legtöbb szavazatot – mondta Petényi Mirkó, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója az átadón.

Érdemes ellátogatni

A turistaházat egy 200 hektáros parkerdő veszi körül. 2010-től fejlesztik aktívan. Évente 40-50 millió forintot költenek turizmusfejlesztésre, melynek köszönhetően a ház és környezete pavilonokkal, kilátóval, játszóteret és turistaútakat is kapott. A hozzá tartozó 43 fős erdei iskolával együtt évente 4000 éjszakát töltenek a vendégek. A parkerdő látványosságaira húszezer ember kíváncsi.

A térség országgyűlési képviselője Potápi Árpád János kiemelte, az annafürdői turistaház feladata a gyermekekben a környezettudatosságot és a környezetünk szeretét kialakítani. Az épület ezért működéséhez zöld technológiát használ. Az energiaellátásáról szélerőgép és napelemek gondoskodnak. Speciális szennvíztisztítóval és komposzt mellékhelyiséggel is el van látva.

Az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ még tavaly hirdette meg a pályázatot. Először került sor ilyen szavazásra. A díjátadóra a járvány miatt kellett várni mostanáig.

Fotó: Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi iroda