A kerti virágok megjelenésével egyre többször tudjuk lakásunkat csodaszép, pompázó virágokkal dekorálni, de pár szabály betartásával sokkal tovább maradnak szépek és mutatósak.

Virágfajták keverése

Sokan szeretik a többféle virágfajtát keverni, vagyis vegyes csokrot helyezni a vázába. Sajnos ez sokszor nem jó ötlet, mert vannak olyan virágok, melyek rossz hatással vannak egymásra. Egyes fajták ugyanis mérgező kemikáliákat bocsátanak ki magukból, ami a vízbe kerülve a többi virág szárába is felszívódik, így rövidítve meg azok életét. A jácint, az írisz, a liliom és a nárcisz is ártalmas a többi virágra.

Fontos milyen a váza

Nem csupán az a lényeg, hogy a szálak hosszúságához illeszkedjen a váza is, de ha a váza szája túl szűk a virágoknak, akkor akadályozni fogja a növény vízfelvételét, de a szálak felülete is megsérülhet, ami ugyancsak megrövidíti azok életét. Ha a váza szája túl széles, akkor nem tartja megfelelően a virágokat, azok pedig meghajolnak, száruk megtörik.

Fontos a metszés

Mielőtt a virágokat a vázába helyeznéd a szárukat enyhén ferdéd vágd el alul, így minél nagyobb felületen érintkezik a vízzel, ezért többet is fog felszívni belőle. 1-2 naponta érdemes a műveletet megismételni és egyben a vizet is cserélni a vázában.

Gyümölcskosár mellé ne!

Bár sok festmény témája a virágok melletti gyümöcskosár, a valóságban nem szabad egymás mellé helyezni őket. Egyes gyümölcsök és zöldségek etilént párologtatnak, melyek ártanak a virág frissen maradásának. Ilyen pl. az alma, banán vagy paradicsom.

Tápoldat

Helyezz a vízbe pár csepp tápoldatot, ezek hatásosan segítik a frissen maradást, de önthetsz kevés vodkát is a vízbe, meglátod hálásak lesznek érte a virágok. A vodka mellé mehet egy-két evőkanál cukor és pár csepp citromlé is a vízbe, de csupán vodkával együtt, nélküle nem ajánlott.

 

Képek: gettyimages