Csinálj tavaszi tébolysalátát! Iparággá nőtt hazánkban is a gyógynövénytermesztés. Közülük a csalán is egy ágazatot képvisel. Magyarországon közel 120 gyógynövényfaj terem. A nébih adatai szerint 3 ezer őstermelő foglalkozik ilyen tevékenységgel.

Szúr, gaz vagy hasznos mindennapos?

A napokban tetőzik a csalán gyűjtése. A zsenge növény számos területen felhasználható. Szapora hiszen viszonylag igénytelen. A mezőgazdaságban sok esetben gyomnövénynek tartják számon. 

A zsenge csalánlevelet jellemzően áprilisban gyűjtik. A fiatal növény a leginkább felhasználható, remek vitamin- és ásványianyag-forrás.

A vérnyomásra is jótékony hatással bír

A friss hajtásai tisztítják a vért, de tapasztalatok után a köszvény, a magas vérnyomás, a pangásos szívelégtelenség, a szénanátha, a menstruációs fájdalom, valamint a skorbut ellen is fogyasztható. A levelei népszerűek egyebek között a reuma, a cukorbaj, a hajhullás és az aranyér esetében. Hatóanyagai között szerepelnek az A- és C-vitaminok, a vas és különböző ásványi sók is.

Az internet ontja a recepteket, ebből ajánlunk egyet. Friss, üde a tavaszi napokra.

Tavaszi tébolysaláta

Hozzávalók:

  • újhagyma
  • kivi
  • csicseriborsó
  • dió
  • tökmag
  • sóskalevél és pitypanglevél, csak ínyenceknek!

A szószhoz:

  • 1 csokor csalán
  • 1 csokor spenót
  • 5 dkg sajt reszelve (lehet füstölt is)
  • 2 dl tejszín
  • fokhagyma

A csicseriborsót beáztatod. Sós vízben megfőzzük. A csalánt és a spenótot kissé megfőzzük. Kevés vízben hagyjuk a leveleket 1-2 percig főni, majd deszkán aprítjuk. A diót megtörjük, a kivit megpucoljuk és karikázzuk. Az újhagymát is összevágjuk.

A szósz elkészítéséhez olívaolajon 3 gerezd összevágott fokhagymát megpirítunk, majd hozzátesszük az apróra vágott csalán- és spenótleveleket. Beletesszük  a reszelt sajtot, és felöntjük a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, gyömbérrel és szerecsendióval fűszerezzük. Ízlés szerint csepegtethetünk bele citromlevet.Ha mindezt összekevertük, rátesszük a szószt.