Korábban folyton kirándultatok? Szereted az aktív kikapcsolódást? Attól még, hogy babád született, nem kell lemondanod a természetjárásról, kirándulásokról! Biztos sokszor hallottad, de van benne valami, hogy a ti életetekbe kell beleintegrálni a babát, és nem fordítva! Ha szeretsz túrázni, akkor túrázz a babával! Természetesen más lesz, át kell picit variálni az útvonalat, más szempontok szerint kell választani kirándulóhelyet, de nem lehetetlen!

 Vannak túraútvonalak, amelyeket bármilyen babakocsit tolva megtehetsz, másokhoz érdemes háti hordozót beszerezned. És ami a legfontosabb: az alig pár éves nagy testvért sem kell otthon hagynotok, mert számára is élvezetes lesz a könnyű séta. Nézzük, milyen jó kis helyek vannak, amiket nem kell kihagynod a porontyokkal sem!

Tata, Öreg-tó

A túra hossza: 7 km
Nehézség: Bármilyen babakocsival és kisgyerekkel is könnyen járható

A tatai Öreg-tó körüli túraútvonal részben aszfaltozott, részben földúton vezet keresztül. Néhol tisztáson, máshol kiserdőn keresztül megyünk. Félúton betérhetünk a Várba megnézni a kiállítást, vagy csak meginni egy narancs levet.

Budapest, János-hegy – Normafa

A túra hossza: 3 km
Nehézség: Bármilyen babakocsival és kisgyerekkel is könnyen járható

Ha nem nagyon pici babával vagyunk, libegővel is feljuthatunk a János-hegyre Zugligetről. Ott érdemes felmenni a kilátóba, de ha ezt a gyerekek miatt inkább kihagyjuk, induljunk el azonnal Normafa irányába. A könnyű séta végeztével leülhetünk egy piknikre a Normafa-lejtőn, amíg a gyerekek kitombolják magukat a hatalmas játszótéren. A végén ne hagyjuk ki a rétest a büfében!

Kis-Balaton, Búbos Vöcsök Tanösvény

A túra hossza: 1 km
Nehézség: Bármilyen babakocsival és kisgyerekkel is könnyen járható

A Sármellék és Balatonmagyaród között található tanösvény a Kis-Balaton egy szabadon látogatható szigetén található. A környék híres az érintetlen természeti környezetről. Egy szakaszon fahídon kell átkelni, itt a babakocsit a lépcsőkön fel kell emelni, de ezt leszámítva bárki számára könnyű túra lehet.

Római-part

A túra hossza: összesen 4,7 km
Nehézség: Bármilyen babakocsival könnyen járható

Az Újpesti vasúti hídtól északra Budapest határáig terjedő partszakasz sok-sok pihenési lehetőséggel, vendéglátóhelyekkel. 2019-ben egy napra a fürdőzni vágyók előtt is megnyitották, de ezt leszámítva sajnos Budapest egész területén – így itt is  – tilos megmártózni a Dunában.

Miskolc, Lillafüred

A túra hossza: változó
Nehézség: változó

Lillafüreden minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelő túraútvonalat. Utazhatunk a kisvasúton, gyönyörködhetünk a Palotaszállóban és körülsétálhatjuk a Hámori-tavat. Irodalmi vénával rendelkezők oda képzelhetik József Attilát a vízeséshez, ahogy éppen az Ódát fogalmazza, mások pedig bemehetnek a zuhatag mögé. Nagy hidegben különösen szép látvány a megfagyott vízesés.

 

Fáni-völgy, Vértes

A túra hossza: 15 km
Nehézség: Bármilyen babakocsival járható

A Vértesszőlőstől Szárligetig tartó túraútvonalat gyönyörű erdő veszi körbe, és biciklizéshez is kiváló helyszín.

Gödöllői Kastélypark

A túra hossza: 3 km
Nehézség: Sportbabakocsival járható

A gyönyörű Kastélyparkban hosszú órák tölthetők el szabadon szaladgálva, de ha már arra járunk, magát a kastélyt sem érdemes kihagyni, ahol változatos kiállítások láthatóak a különböző korosztályú gyerekeknek.

A park ingyenesen látogatható!

Őrség, Szalafő, Körtike tanösvény

A túra hossza: 6 km
Nehézség: Bármilyen babakocsival és kisgyerekkel járható

A föld- és murvás úton végigmenve megismerhetjük Szalafő környékének természeti kincseit. Az útvonal a biciklistáknak is kedvelt célpontja.

 

Füvészkert, Budapest
 
Nehézség: Bármilyen babakocsival járható

A főváros 8. kerületében kapott helyet a 19. században még Európa szerte híres kert. Mára területe az eredetihez képest sokat csökkent, de így is 85 hazai veszélyeztetett növényfajt őriz. A Füvészkert a Pál utcai fiúk könyv történetének ismert helyszínéül szolgált. Akár mókusokat is felfedezhetsz a fákon, vagy cinkékeket, békákat hallgathatsz.

 

Váci ártéri tanösvény

A túra hossza: 3 km
Nehézség: Az aszfaltozott út bármilyen babakocsival, az erdei szakasz sportbabakocsival járható

Bár maga az ártéri tanösvény jelenleg (2020 nyara) felújítás miatt nem látogatható, így is nagyon kellemes sétát tehetünk a mellette fekvő kiserdőben és a horgásztó körül. Az erdőből kiérve, az aszfaltozott út mellett egy kis séta után szuper játszótéren pihenhetjük ki magunkat.