Hazánkban jelenleg az illegális halászat, horgászat és halkereskedelem jelenti az egyik legnagyobb problémát. 2015 májusában megalakult az állami halőri szolgálat, akiknek dolguk, hogy fellépjenek a bűnelkövetőkkel szemben. Az illegális, nem bejelentett, szabályozatlan halászat és horgászat mind környezeti, mind gazdasági szempontból óriási problémákat okoz Magyarországon.

Mi számít bűnténynek?

Jogsértő horgászatnak minősül például az engedély nélküli horgászat vagy halászat (állami jegy és fogási napló hiánya), a területi jegy nélküli horgászat, a megengedettnél több horgászkészség használata, valamint a tilalmi időben vagy tiltott helyen történő horgászat és halászat, de a védett hal zsákmányolása is  – árulta el Markella Krisztián, Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság Agrárgazdálkodás Felügyeleti Osztályának vezetője.

 

Halgazdálkodási bírságot általában a halgazdálkodási jogosult jogszabályból eredő kötelezettségeinek elmulasztása miatt, így a horgászvíz nyilvántartásba vételének elmaradása, tervszerűség be nem tartása és adatszolgáltatások nem teljesítése miatt szabnak ki.

  • A halvédelmi bírság legkisebb összege tízezer forint, legmagasabb összege kettőmillió forint.
  • A halgazdálkodási bírság legkisebb összege ötvenezer forint, legmagasabb összege ötmillió forint, tekintet nélkül a jogsértő személyére. 

 

Kép: pixaby.com