Évszázados kérdés dőlhet el.

A történészek, kutatók között csaknem egy évszázada folyik a vita arról, hogy hol csaptak össze a magyar és török csapatok a mohácsi csatában. A Pécsi Tudományegyetem szakemberei most azt közölték, hogy egy 1700-as években készült térkép, más írott források és a nemrégiben végrehajtott műszeres vizsgálatok révén lehetőség lesz arra, hogy pontosan meghatározhassák az 1526-os ütközet helyszínét.

A kutatásban kulcsfontosságú volt, hogy megtalálják az egykori Földvár falu helyét, ugyanis a csata történetét leíró Brodarics István püspök a településhez viszonyítva határozta meg az ütközetet. A falu azonban 1704-ben elnéptelenedett, és a kutatók az elmúlt száz évben több, mint egy tucat szóba jöhető pontot neveztek meg a mohácsi síkon a település helyét illetően.

A mostani kutatások előbb négyre redukálták a lehetséges helyek számát, majd pedig a további szűkítés után a szakemberek már úgy gondolják, hogy az egykori Földvár a mai Sátorhelytől délre, Udvar falutól északra, a Borza-patak mentén egy átkelőhelynél helyezkedett el. Ezt a feltevést igazolja a kutatás során aprólékosan elemzett, 1700-as térkép is. Ezt a területet 1967-ben részlegesen már feltárták a régészek, és megtaláltak ott egy középkori település nyomait. Most ezt a munkát folytatják tovább.

(Fotó: Than Mór Mohácsi csata című festménye)