Kezdőlap ALISCA Alisca - Gazdaság

Veszélyben az idei méztermés

Nehéz idők járnak a magyar méhészekre. Az áprilisi fagyok és a hideg idő nemcsak a gyümölcstermesztőket, de a magyar méztermelőket is kilátástalan helyzetbe hozta. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke elmondta, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idén is katasztrofális év vár a magyar méhészekre. A szakember szerint nem csak az éjszakai fagyok okoztak gondot, a tél is nagyon enyhe volt, így hamarabb megpattantak az akácrügyek. Ezen felül még az aszály is súlyosbította a helyzetet.

Csökkenő termés – növekvő kereslet

Még soha nem volt olyan gyenge az akácméz -termés, mint tavaly. Ennek semmi köze nem volt a koronavírushoz. A piacokon árúsító méhészek visszajelzései alapján a járvány első hulláma idején nagy lett a kereslet a hazai méz iránt, ám sajnos épp akkor, amikor a leggyengébb termést produkálták.

Isten nem bottal ver…klímaváltozással

Az ágazat a klímaváltozás hatásait is kénytelen elviselni, enyhe telek után hideg tavaszok jönnek és az esők is rendre elmaradnak. Nyár elején aztán annyi csapadék esik, ami megakadályozza a méhek kirepülését.

Termelőtől vásárolj mézet!

A szakember szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy elfogytak a tartalékok és a boltok polcain megjelentek az import mézek. Ezért felhívja a vásárlók figyelmét, ha magyar mézet szeretne fogyasztani, akkor legjobb ha a környéken élő termelőktől vásárolja meg vagy ellenőrzi a méz származását.