Vigyázz! Napvihar!

Napvihar érte el a földet, de még nincs vége.

A napokban riasztást adott ki az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatala (NOAA) egy erősebb napkitörés miatt.

Egy, úgynevezett potenciálisan G3 osztályú geomágneses vihar érheti el a földet csütörtökön, ami egy órán keresztül tart, majd G2 erősségűre szelídül.

A Napról készült kép a NASA Solar Dynamics Observatory űrszondájával március 30-án (NASA)

Szerdán 17 óra 35 perckor egy X-osztályú fáklya kitörését rögzítette a NASA Solar Dynamics Observatory űrszondája, a kitörés a Nap északkeleti régiójában – a Földhöz viszonyított napfoltokban – történt.

Az X-osztályú fáklyák a legintenzívebb osztályba tartoznak, és a fáklya által kibocsátott elektromágneses energia elég nagy ahhoz, hogy megzavarja a rádiókommunikációt a Földön.

Mi a Geomágneses vihar?

A napszél nyomásának növekedésével a Föld mágneses tere a napszél érkezése felőli oldalon benyomódik, és a napszél nagyobb energiát ad át a földi magnetoszférának. Ez a plazmaáramlás növekedésével jár, amit a magnetoszférában lévő elektromos terek mozgatnak. Megnövekszik az elektromos áram értéke a magnetoszférában és az ionoszférában is. A geomágneses vihar fő fázisában ennek az elektromos áramnak a mágneses tere kifelé tolja a magnetoszféra és a napszél határát.

A Napból kiinduló napszél és a Föld mágneses terének kölcsönhatása (a Nap és Föld távolsága erősen lekicsinyítve) – Wikipedia

A skálát G1 és G5 között határozták meg, ahol a G5 rendkívül erős, a G3 erős viharnak számít, míg a G1 pedig kisebb vihar.  

A G3 hatásai

Az energiaellátásban feszültség ingadozást okoz és téves riasztások lehetnek a védelmi rendszerben.

Az űrhajózásban statikus elektromos feltöltődés lehet a műholdak alkatrészein, sebességcsökkenés lép fel az alacsony Föld körüli pályán mozgó műholdaknál, beavatkozásra lehet szükség iránytartási nehézségek miatt.

Egyéb rendszerekben a műholdas és a hosszúhullámú navigációban időszakos bonyodalmak fordulhatnak elő. A rövidhullám csak szakaszosan működik. Az 50. szélességi fokon is látható a sarki fény, ahol ez nem megszokott.

Fotó: Északi fény – Visit Greenland

A február 4-én a korona tömegének kilökődéséből származó részecskék olyan geomágneses vihart indítottak el, amely annyira felduzzasztotta a felső légkört, hogy 40 újonnan felbocsátott SpaceX műholdat sodort el pályájáról.

A műholdakat ledöntő vihar egy G1 erősségű geomágneses vihar volt.

A riasztás egész a hétvégéig marad.