Kezdőlap ALISCA Alisca - Közélet

Vigyázzunk egymásra

"Itt halt meg a férjem" címmel járta körbe a napokban az országos médiát a Magyar Közút videója. A filmben szereplő nő visszatért arra a helyszínre, ahol férjet munkavégzés közben felelőtlenül halálra gázolták. Az eset évekkel ezelőtt történt. Hatalmas bátorság kellhetett ahhoz, hogy az úton száguldó autók mellett állva közvetlenül tudjon szólni a közlekedőkhöz. Illésné Horváth Mónika most is a könnyeivel küszködve beszélt az esetről.

"A férjemet 2017. december 6-án vesztettem el, miközben az M0-áson dolgozott, és egy felelőtlen sofőr halálra gázolta."

Az elmúlt több mint két évtized alatt 18 közúti dolgozó vesztette életét munkavégzés közben. A halálesetek okozói az összes esetben figyelmetlen vagy szabálytalan autósok voltak – számolt be róla a Magyar Közút. Ki tudja, ez idő alatt vajon mennyi baleset történhetett, ami ugyanúgy egy életre szóló megrázkódtatást vagy tragédiát jelent az azt elszenvedőknek és családjaiknak.

Ma a bátaszéki körforgalomtól Baja felé haladva hosszan állt a sor. Több tucat autó várakozott a kora délelőtti órákban, ami nem számít csúcsidőnek. A legtöbb ember ilyenkor dolgozik. A Pörböly előtti útszakasz több pontján zajlott útfelújítás. Legalább hat-hét ember tartózkodott a hatalmas munkagépek mellett. Mindannyian láthatósági mellényt viseltek. Szerencsére fegyelmezetten haladt a forgalom, az emberek odafigyeltek a másikra. Baleset bárhol, bármikor előfordulhat. Elég egy figyelmetlen közlekedő és a mindennapok már soha többé nem lesznek ugyanazok.

A Magyar Közút kiemeli, hogy a nyári időszak és a feloldások miatt rengetegen vannak úton, használják ki az időt és mennek el pihenni. Ezzel egyidőben az országban rengeteg helyen zajlik az utak karbantartása, felújítása. Szekszárdon is egyre sűrűbben látni a közút gépjárműit.

Sokan nem figyelnek eléggé.

Gyakori a vezetés közben a telefonhasználat. Az emberek rászoktak, hogy telefonáláson kívül a napi híreket és a közösségi oldalakat is a volán mögött ülve futják át, miközben több gyalogátkelőhelyen is áthaladnak. Tolna megyében májusban a rendőrség a "Zebra terv" balesetmegelőzési akciójában 47 sofőrrel szemben közigazgatási bírságot, 50 vezetővel szemben helyszíni bírság kiszabása történt, és hat alkalommal feljelentésig fajultak az esetek.

A közútkezelő videójának közzététele után a Magyar Közút Facebook közösségi oldalára rengeteg együttérző hozzászólás érkezett. Ennél is többen osztották meg a videót. Rengeteg helyre eljutott a felhívás. Mindeközben nem lehet elégszer elmondani: vigyázzunk egymásra.

Mindenki szeretne hazaérni.

Videó: Magyar Közút