A magyar csapat nyerte meg idén a dél-franciaországi Avignonban tartott borfelismerő világbajnokságot, megelőzve Belgiumot és Spanyolországot!

A Franciaország egyik legfontosabb szakfolyóirata, a Revue des vins de France című havilap idén már kilencedik alkalommal rendezte meg a borfelismerő világversenyt, amelyen 27 ország csapata vett részt.

A magyarok

A világbajnokságon részt vevő minden csapat négy versenyzőből és egy tanácsadóból állt. Magyarország csapata, azaz Aranyos Attila, Molnár Levente, Rabcsánszki Laura és Didier Sánchez versenyző, valamint Palágyi Krisztina tanácsadó győzött, maga mögé utasítva a legnagyobb bornemzetek kóstolóit.

"A magyar egy nagyon tapasztalt csapat, amely jó ideje részt vesz a bajnokságokon"

– mondta Denis Saverot, a Revue des Vins de France szerkesztőségi igazgatója az AFP francia hírügynökségnek, hozzátéve, hogy Magyarországnak számos borvidéke van, és a Tokajból származó édes bort XIV. Lajos király udvarában is felszolgálták.

A verseny menete

Az első körben hat bort kellett vakon azonosítaniuk, megadva a szőlőfajtát, az országot, az évjáratot és a termelőt. A selejtezőből továbbjutó csapatoknak újabb hat borral kellett folytatniuk a versenyt. A tizenkét borból hat vörös, hat pedig fehér volt.

A versenyzők teljesen vakon kóstolnak, nem láthatják a borok palackját, nem kérhetnek külső segítséget, csak egymással beszélhetnek és közösen dönthetnek. A borok a világ bármelyik térségéből és bármelyik évjáratból származhatnak, és bármilyen szőlőből készülhetnek.

Második kör

A selejtezőből továbbjutó csapatoknak újabb hat borral kellett folytatniuk a versenyt. A tizenkét borból hat vörös, hat pedig fehér volt. A versenyzők teljesen vakon kóstolnak, nem láthatják a borok palackját, nem kérhetnek külső segítséget, csak egymással beszélhetnek és közösen dönthetnek. A borok a világ bármelyik térségéből és bármelyik évjáratból származhatnak, és bármilyen szőlőből készülhetnek.

"Tudtam, hogy az első öt között leszünk, de hogy megnyerjük a versenyt, én lepődtem meg a legjobban"

fogalmazott Aranyos Attila a magyar csapatból.