Nem véletlenül, hiszen nemzetközi jelentőségű régészeti eredményre jutott. A pandémia miatti hosszú szünet után májusban újra összeült a Tolna Megyei Értéktár Bizottság, hogy az 58 beérkezett javaslatot megvitassa.

Négy kategóriában 23 új érték került a megyei értéktárba

A most is zajló Kincses Tolna Megye Értékvetélkedőre diákok készítettek 10 érték javaslatot, ezek közül most kettő került fel a lajstromra. A Bizottság négy kategóriában összesen huszonhárom értékkel növelte a megyei értékek számát, ezek a következők.

Kulturális örökség kategóriában érintett a Wosinsky név

A kategóriába felvették Wosinsky Mór (Tolna 1854. 03. 28.- Szekszárd 1907. 02. 22.) római katolikus pap, régész, múzeumigazgató munkásságát. Nevét a Szekszárdon található múzeum viseli.

A Közép-Európa őskori történelmének alakulására a kőkor és a rézkor határán meghatározó hatású lengyeli kultúra anyagának feltárásával, nemzetközi jelentőségű régészeti eredményre jutott. 

Neki köszönhető, hogy az őskori kultúra a Tolna megyei feltárás helyszínéről kapva a nevét.  „Lengyeli kultúra” néven vált ismertté a világban. 

Régészeti kutatómunkája mellett nagy jelentőséggel bír az általa megálmodott megyei múzeumpalota létrehozása, mely immár közel 120 éve fogadja a látogatókat.

A teljesség igénye nélkül

Bekerült mások mellett a Tolna Megyei Értéktárba a Paksi siller, az Ozorai vár, a Látóhegy (Németkér) és Gyöngyössy Imre filmrendező munkásság (Értény). 

A Tolna Megyei Értéktár jelenleg 461 értéket számlál.

A megyei bizottság a Tevel-Kovácsi római katolikus templom lebontása miatt az értéket törli a Tolna Megyei Értéktár jegyzékéből. Továbbá a hőgyészi Zsinagóga leromlott állapota miatt úgy határozott, hogy az érték szerepeltetését felfüggeszti a Tolna Megyei Értéktár jegyzékében, amíg az épület állapotában érdemi javulás nem történik. 

fotók: wmmm