Fesztiválokon, vásárolok is vizsgálják a kínálatot. Zajik az  augusztus 20-ig tartó  már évek óta rendszeresen elrendelt nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. Idén is fokozottan ellenőrzik a nyári fesztiválokon, a rendezvényeken és a vásárokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményeket, valamint a mozgó egységeket. 

Mozgó árusok, büfékocsik is górcső alatt

Az ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal   és a kormányhivatalok szakemberei végzik. Kiemelt figyelmet fordítanak a rendezvényeken élelmiszert kínáló létesítményekre, az utcai vendéglátásra   és a mozgóboltokra, valamint a büfékocsis és mozgó vendéglátásra. Fokozottan figyelik majd az ifjúsági és gyermektáborokban étkeztetést biztosító vállalkozások tevékenységét.

Vegán ételek is ellenőrzés alatt

A szakemberek kiemelten vizsgálják a vegán termékeket, a húskészítményeket, a liszteket, valamint a nyári időszak egyik slágertermékét, a jégkását.Nagy gondot fordítanak a lángos, a pizza, a palacsinta előállítása során az úgynevezett helyettesítő termékek: tejföl helyett a frissföl, sajt helyett a növényi készítmény, dió helyett a "dejó" használatának vizsgálatára. Zajlik a szezonális zöldség-gyümölcs minőségellenőrzése, valamint a borászati termékek és alkoholos italok minősége és nyomonkövethetősége.  Az Agrárminisztérium egyik kiemelt célja továbbra is az, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű, az egészség megőrzését támogató élelmiszereket fogyasszanak.

Lesznek ellenőrzések Tolna megyében is.