Kis hazánkban néhány kivétellel mindenhol iható a csapvíz, ha külföldre utazunk, vagy bármilyen okból letesztelnénk a víz minőségét, jól jöhet egy eszköz, ami szinte azonnal jelzi, hogy biztonságosan fogyasztható-e a víz.

A WaTalk egy hordozható pohár, amivel 15 másodperc alatt letesztelhető a víz minősége, függetlenül attól, hogy csapvízről, vagy szűrt vízről van szó.
Az eszköz a víz zavarosságát vizsgálja, ami az ivóvízminőség egyik legfontosabb paramétere. A megfelelően kezelt víz nem tartalmaz jelentős mennyiségű lebegő anyagot, a zavarosság pedig szennyeződésre utal.

A WaTalk fehér, dizájnos okosbögréje szabadalmaztatott, lézeres érzékelő technológiával teszteli a vizet. Ehhez nincs szükség előkészületekre vagy eldobható eszközökre, elég beleönteni a vizet, lezárni a fedelét, és megnyomni a LED-es világító gombot. Hamarosan egy színes fény jelzi az eredményt: a kék szín kiváló minőséget jelez, a zöld jót, a sárga a még iható kategóriát jelenti (erre még visszatérünk később), a piros fény esetén azonban más vízforrás után kell nézni, mert a tesztelt víz az egészségre káros összetevőket tartalmaz.
A WaTalk többek között kórokozók, penészgombák, különféle fémoxidok és a vas jelenlétét vizsgálja, az ötletgazdái szerint olyan pontos, mint a professzionális vízminőség-mérők. Az NTU alapján dolgozik (a nefelometriás turbiditási egység, a zavarosság mértékegysége). Szabad szemmel kb. 3 NTU-nak megfelelő zavarosság vehető észre a vízben, a WaTalk viszont már 0,03 NTU egységnyit kimutat, és plusz-mínusz 0,02 NTU pontossággal operál. (Viszonyításképp: közművek által szolgáltatott  ivóvízben a zavarosság Magyarországon hivatalosan nem lehet nagyobb 1,0 NTU-nál, az eszköz sárga fénye pedig 1,0-2,0-s értéket jelent).
A bögre mindössze 300 grammos, egy USB-kábelen keresztül történő feltöltéssel kb. 300 tesztelést tud elvégezni. Azt, hogy töltésre van szükség, a lilán villogó LED-jelzi a pohár alsó részén. A startup egy alkalmazást is fejlesztett az okospohárhoz, ami tárolja és megosztja a vízminőségi adatokat az összes többi felhasználóval. Így elegendő számú user esetén akár egy adott terület vízminőségi térképe is kirajzolódhat.

A tesztelésre alkalmas pohár gyártására nagyon gyorsan összegyűlt a pénz, és most még 79 dollárért (25 ezer Ft-ért) lehet megrendelni annak tudatában, hogy majd csak valamikor 2022 őszén fogja hozni a futár