Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Zseniális fogás: több mint 4000 kecskerákkal akart olajra lépni egy román sofőr

A NAV munkatársai több mint 203 millió forintot érő őshonos, védett rákokat találtak egy teherautó rakterében.

Ugye nektek sem főztek otthon gyakran rákot vacsorára?

Azért nem, mert az utóbbi évtizedekben szó sem esik erről az ínyenc fogásról a hazai gasztronómiában. Pedig Gundel Károly, a magyar gasztronómia egyik atyja egy 1931-es cikkében is kiemeli, hogy folyami rákjaink ízben egyenrangúak más országok ilyen típusú rákjainak minőségével.  Két őshonos állatunkról írt a mester: a folyami rákról és a kecskerákról. A legenda szerint vizeink egykor tömve voltak ezekkel a nagyméretű rákfajtákkal.

A XIX. és a XX. Század fordulóján több tényező is közrejátszott abban, hogy a rákok létszáma szépen lassan megcsappanjon a hazai vizekben. A rákpestis kitörése után – kis túlzással – mi láttuk el szinte egész Európát, így rendkívüli méreteket öltött a túlhalászat. Emelett a  fokozódó urbanizáció, a vizek szennyezettsége, és a Magyarországon is “átszáguldó” rákpestis szinte teljesen kiirtották a hazai populációt.

Azt, hogy lesz e még hazai rák a magyar asztalokon nem tudjuk megmondani. Egy viszont biztos, ha jelenleg valaki őshonos fajból készíti el az ételét az a börtönt kockáztatja.

Az M5-ös autópályán 203 millió forint értékű rákkal furikázó sofőr is nagyot kockáztatott. A román jármű rakterében több ládányi kecskerákokat találtak a pénzügyőrök. Az állatok nemcsak védettek, de szállításukhoz engedély kell, természetvédelmi értékük több mint 200 millió forint.

A pénzügyőrök a jármű vezetőjét természetkárosítás miatt feljelentéssel átadták a rendőrségnek.

Fotók: Nemzeti Adó- és Vámhivatal | Facebook