A Wosinsky Mór Múzeumban megnyílt utolsó állomásán a Magyar Géniusz Vándorkiállítás. A Petőfi 200 emlékév égisze alatt, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinálásával, kormányzati támogatással valósul meg a Kárpát-medencei múzeumok legjellemzőbb műtárgyait felvonultató vándortárlat.

2022 áprilisában indult Kecskemétről az országjárás, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Eger után végül Szekszárdra érkezett.

„Úgy vélem, közel 130 esztendős intézményünk életében jelentős dátum ez a mai, hiszen egy olyan időszaki tárlat nyílik meg ma, amelyre méltán büszkék lehetünk mind a kivitelezés, mind a megtekinthető műtárgyak jelentősége miatt. Azt is mondhatnám, hogy számunkra ez a magyar mércével nézve kiemelkedő bemutató az évtized kiállítása”

– fogalmazott köszöntőjében Ódor János Gábor, a Wosiknsky Mór Múzeum igazgatója.


Dr. Csapláros Andrea, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke, a kiállítás főkurátora beszédének felütésében egy utazásra invitálta a vendégeket, jelképezve a Kárpát-medencei múzeumok 67 városát.

„A vállaltan roppant sokféle és sokszínű műtárgyak, miközben megőrzik önmaguk autonóm értékét – ha töredékesen is, de maguktól kezdtek végigvezetni bennünket a Kárpát-medence történeti korszakain, évszázadain, a magyarság történelmén.”

„Itt lehetek hálás, a száz évnél is idősebb szekszárdi platánsor mellett, Wosinsky Mór, Garay János, Babits Mihály, Dienes Valéria, Hollós László, Kovács Győző, Csengey Dénes, Baka István, Mattioni Eszter és Mészöly Miklós városában, a bor városában, amelyik most a Magyar Géniusz Vándorkiállítás révén összekapcsolódik a már említett Kárpát-medence településeivel és géniuszaival, és együtt bizonyítják számunkra Babits szavaival élve, hogy „Itt a glóbus, a meleg szigetke / s lélekágya szent Európának.”

 – idézte a közlemény Csötönyi Lászlót, Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Kultúra, Civil szervezetek, Városmarketing Bizottságának elnökét.


Dr. Végh Katalin, a Magyar Géniusz Vándorkiállítás ügyvezető titkára, a kiállítás főkurátora pohárköszöntőjében a szekszárdi borvidéket és a tárlat gasztronómiai kiválóságait méltatta.

Az ünnepi megnyitót a Szekszárd Jazz Quartet zenei összekötői színesítették. A 67 múzeum által összeállított anyag, egyszerre öleli fel a Kárpát-medence történetét és vonultatja fel az ország minden régióját, megismétehetetlen lehetőséget teremtve a magyar géniusz eredményeinek és teljesítményének bemutatására.

A kiállítás mellett, számos kísérőprogrammal várják a Wosinsky Mór Múzeumban a látogatókat. Október és november folyamán önálló, tematikus (régészeti, történeti, néprajzi, képzőművészeti) tárlatvezetésekkel készül az intézmény, melyet egyéb kulturális eseményekkel színesítenek, mint Soós András és Zenekara népzenei koncertje, vagy Szilágyi Márton irodalomtörténész, A magyar irodalom géniuszairól szóló előadása.

Tervek között szerepel még a vándortárlathoz kapcsolódóan egy tortakóstoló, amit az „ország tortáját” megalkotó, helyi cukrászdával közösen valósítanak meg, továbbá egy borkóstoló is, ahol szekszárdi borászok működnek közre.

A felnőtteknek szóló kísérőrendezvényeken felül, múzeumpedagógiai programokkal is készül a múzeum, az általános iskolák alsó, felső tagozatai és a középiskolás korosztály számára.

Hétvégi családi napjaikon – a tárlatvezetés mellett -, a kézműves foglalkozásokkal (mézeskalács szív díszítés, hajkorongfonat-, legyezőkészítés) és a kiállításhoz kapcsolódó rejtvényes feladatok felhasználásával szeretnék megismertetni a Magyar Géniusz Vándorkiállítást a látogatókkal.

A Wosinsky Mór Múzeumban 2023. szeptember 20. és 2023. december 10-e között tekinthetők meg magyar kulturális örökség páratlan műtárgyai.