0:00
/
„Divatkövető”online csalók

A pénzünkre és az adatainkra is utaznak.  A csalók nagyon figyelik az aktualitásokat, banki átalakításokat, trendeket, időszakokat, a jogszabályváltozásokat, sőt még a jótékonysági akciókat is például háború, vagy földrengés kapcsán, és ezekre építik a legújabb megtévesztéses csalási módszereket.

„Ki kell emelnem az online csomagküldési szolgáltatókhoz, online piactérhez, webáruházakhoz kapcsolódó átveréseket. Amíg pár éve még a vevőket károsították meg, most már az eladókat is”

– fogalmazott Huszti Gábor alezredes, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitány  Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője. Jellemző csalási módszer, amikor az eladó egy sms-t kap arról, hogy már kifizették az összeget, de a pénz átvételéhez meg kell nyitnia az üzenetben lévő linket. 

„Már megérkezett a pénz, csak jóvá kell hagyni” – ILYEN NINCS! Ahhoz nem kell belépni a netbankunkba, hogy bármilyen összeget fogadjunk!”

Az is gyakori módszer, hogy a „vevő” egy csomagküldőt szolgáltatót ajánl a termékkiszállításhoz, szintén egy hivatkozással: de ha arra ráklikkelünk, egy hamis másolt oldalon a csalónak adjuk ki az adatainkat.

(Megszólal: Huszti Gábor, alezredes, bűnmegelőzési osztályvezető)

(fotó: illusztráció, pixabay)