Amikor az adózás nincs összhangban a tevékenységgel. Az Online Számla rendszer adatainak kockázatelemzésekor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eltérést talált egy nagykereskedőnél: adózási gyakorlata nem volt összhangban a tevékenységével. A NAV, esélyt adott az önkéntes javításra, jogkövetési vizsgálatban szembesítették a cégvezetőt a feltárt anomáliákkal.

A Budapesti Nagybani Piacon működő, zöldség-, gyümölcs-nagykereskedőt vizsgáltak a NAV revizorai, mert a cég havi áfabevallásaiban feltűnően magas, több 10 millió forint összegű levonható adót számolt el, ami ellentmondott a reális üzletmenetnek.

A jogkövetési vizsgálat igazolta a gyanút és a kereskedő el is ismerte, hogy a kiállított számlákkal ellentétben nem érkeztek az áruk Magyarországra, így az ügyletek a számlákon megjelölt időpontokban valójában nem teljesültek.

Az önellenőrzés során 152 millió forint elmaradt adót és mintegy 10 millió forint önellenőrzési pótlékot állapítottak meg, mindennek a felét már meg is fizette, a fennmaradó összegre részletfizetés iránti kérelmet terjesztett elő.

 

(A fotó illusztráció, Shutterstock)