Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Átadták a héten a mintegy 650 millió forintból épült légimentőbázist Szekszárdon. 

"A cél, hogy mindenki biztonságban legyen Magyarországon, bárkinek bárhol van szüksége orvosi segítségre, 15 percen belül odaérjen hozzá a mentőautó vagy a mentőhelikopter."

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen hozzátette: 

"Ezért fejlesztettük a magyar légimentést, ezért épült ez a bázis is, amely 1350 négyzetkilométerrel növeli az országnak a légimentők számára elérhető részét."

Hazánk korábban külföldről bérelt mentőhelikoptereket.  Pár éve rendőrség és az Országos Mentőszolgálat együttműködésében magyar tulajdonú mentőhelikopterekkel, magyar háttérsegítséggel és mentésirányítással hét bázisról kilenc, a mentőautónál nagyobb felszereltségű helikopterrel segítik a bajbajutottakat.

Áthelyezték a szolgálatot Pécs-Pogány térségéből

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója kiemelte: a légimentők 2021-ben mintegy 3200 esetben segítettek bajbajutottaknak, Pécs-Pogányról indulva idén 500 ember mentésében vettek részt.


Néhány hónapon belül átadják a megújult légimentőbázist Miskolcon is. A hét magyarországi légibázis "alapvetően lefedi az országot". De ettől függetlenül folyamatosan vizsgálják, szükséges-e a kapacitás növelése. 

 "Tervben van egy Pápa környéki légimentőbázis létesítése, ez új helikopter vásárlásával is jár."

(fotók: Magyar Légimentők Nonprofit Kft. Facebook oldala)