Az elmúlt bő egy évtizedben hatalmasra nőtt az érdeklődés a magyar forgatási helyszínek iránt a filmipar berkein belül. A legújabb magyar sikerfilm, az Együtt kezdtük pedig a magyar néplélek számára talán a legkedveltebb helyen forgott, a Balaton-parton – olvasható a turizmus.com-on.

Ami a hazai filmgyártásban az ezredfordulón még elképzelhetetlen volt, az mostanra valósággá vált. Dübörög a szakma, ontja magából a jobbnál jobb alkotásokat filmre, tévére, streamingre. A legnagyobb nemzetközi sztároktól a legmenőbb sorozatkészítőkig, a világ minden pontjáról érkeznek hozzánk dolgozni a filmesek. Így egyáltalán nem meglepő, hogy ma Nagy-Britannia után Magyarország a második legkeresettebb forgatási helyszín Európában. Nem csoda, hogy lépten-nyomon forgatócsoportokba botlani az utcákon, tereken és már a Balatonnál is. 

Öröm azt is megtapasztalni, hogy az elmúlt bő tíz évben a külföldiek mellett a magyar stábok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a honi filmgyártásból, évi több tucat játékfilm, tévéfilm, sorozat megvalósításával jelentősen hozzájárulnak az ágazat prosperálásához, és nem mellékesen rengeteg új magyar tehetségnek adnak lehetőséget a debütálásra a kamerák előtt, illetve mögött. A legaktuálisabb példa erre egy új magyar vígjáték, az Együtt kezdtük, amelyet Kerékgyártó Yvonne rendezett. 

A zene egy fontos eleme volt a filmnek

A 10 éves érettségi találkozó és esküvő kombójából kikerekedő történetben fontos szerephez jutott a zene. Többek közt a közelmúlt számos magyar nyelvű slágerét beépítették a cselekményekbe, illetve a filmhez egy érzelmes főcímdal is készült, amely Felcser Máté és Járai Márk közös szerzeménye, előadói pedig Lábas Viki és Járai Márk lettek. A sztorit ugyanakkor kifejezetten a Balatonra szabták: Badacsonytomaj és környékének varázslatos szegleteit tárják a nézők elé. Köztük az igazi ékszerdoboznak számító Szent Anna-kápolnát, vagy a mesés hangulatú Szent Balázs-hegyet, ahol Jordán Tamás borászkodó nagypapaként állt kamerák elé. A tó maga is megjelenik a filmben, amikor a fiatal főszereplők vitorlázásra indulnak és nagy csapatot megformáló színészek – Jakab Balázs, Kövesi Zsombor, Mosolygó Sára, Lelkes Botond, Kanyó Kata, Mészöly Anna, Nagy Márk, Koós Boglárka és Hrisztov Toma – együtt szelik a hullámokat a Balaton közepén.