Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában álló harminchárom Csontváry-kép 2033 végéig a Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumának kiállításán szerepel. Erről írtak alá hosszú távú haszonkölcsön-szerződést.  

Az esemény apropóját a két múzeum közös kiállítása adta, amivel a százhetven éve született Csontváry Kosztka Tivadarra emlékeznek Budapesten és Pécsett. 

A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április 13-án a Szépművészetiben nyílik meg, ahol három hónapig lesz látható. Az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás augusztusban érkezik Pécsre, az idén ötvenéves Csontváry Múzeumba. A  kiállítás mintegy negyven művet vonultat majd fel.

A "Szépművészetiben"  hatvan évvel ezelőtt nyílt kiállítás Csontváry műveiből

Most együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is. 

Amíg a pécsi múzeum Csontváry művei a fővárosban vendégeskednek, a két intézmény együttműködésének köszönhetően egy Toulouse-Lautrec alkotásaiból válogatott kiállítást láthatnak a Janus Pannonius Múzeumban. 
A közös kiállítások után a pécsi JPM Csontváry Múzeum megszépülve, a korábbi tárlattal várja látogatóit.

(fotó: Csontváry Kosztka Tivadar: Baalbek)