Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megérkeztek a tiszai vízügyes szakemberek, hogy segítséget nyújtsanak az árvízi védekezésben dunai kollégáiknak
Budapesten a rakpartot is eléri az árhullám a hétvégén, I. fok felett tetőzik majd. A Duna vízgyűjtőjén tegnap leesett újabb csapadék hatására a folyó magyarországi szakaszán is magasabb tetőzések várhatók. A vízügy a friss kalkulációk alapján csütörtök késő estére számít a III. fokot meghaladó tetőzésre Nagybajcsnál, ahová ma reggel több mint 60 szakember indult útnak a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól, hogy a Duna szigetközi szakaszán nyújtson segítséget a kollégáiknak a védekezésben.

A Duna felső vízgyűjtőjén kisebb intenzitással ugyan, de még kitartott a csapadéktevékenység, az elmúlt 24 órában területi átlagban 10-20 mm eső hullott, ebből az Inn területén a vártat meghaladóan helyenként akár 100 mm-t is mértek.

A jelenlegi előrejelzések szerint keleti irányba mozdul el a csapadék, így a következő napokban már számottevő mennyiséggel nem kalkulálnak az alpesi vízgyűjtőkön, egészen hétvégéig, amikor azonban újra csapadékosabbra fordulhat az időjárás.

A Duna szigetközi szakaszán az ár biztonságos levonulásának érdekében fokozott őrszolgálatot teljesítenek a vízügy munkatársai.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén egyelőre még nincs szükség árvízvédelmi készültség elrendelésére. Vízügyes szakembereink azonban a 24 órás figyelőszolgálatot látnak el.

A hét végére, illetve a jövő hét elejére várható a legalacsonyabb árvízvédelmi  készültség elrendelése a Duna mohácsi szakaszán.

A levonuló árhullám lakott területeket nem érint majd.