Kezdőlap KÉK HÍREK

A halszag buktatta le a két férfit

"Halas ügyek" Tamásiban – lebuktak az orvhalászok. Mindkét ügyben a Tamási Rendőrkapitányság nyomozott. 

Kihúzták a hálókat

Hivatalból indult eljárás 2022. augusztus 7-én ismeretlen tettes ellen, aki délután az Iregszemcse és Csehi- puszta, illetve Orkád-puszta között található, úgynevezett Orkád-1-es halastó nyugati oldalán 2 db „halászhálót” húzott ki abból a célból, hogy azt a későbbiekben kihúzza az abban elakadt halakkal együtt. Korábban már több információ is volt arra, hogy „rapsicok” járnak a vízre. A rendőrök aznap elfogtak a tó közelében két gyanúsan viselkedő férfit.

A kihúzott hálókban 11 db ponty volt, melyek közel 35 kilogrammot nyomtak, értékük meghaladta az 50.000 forintot.

A lopási kár így megtérült, a még élő halakat kivágták a hálóból és visszaengedték a tóba. A 24 és 27 éves iregszemcsei férfiak beismerő vallomást tettek, a fiatalabb férfi elmondta, korábban egy alkalommal halászott már hasonló módszerrel és akkor 3 db egyenként nagyjából 3 kilós pontyot fogott. Lopás mellett orvhalászat és állatkínzás miatt is felelniük kell. 

Áradt a halszag, nem volt értelme tagadni

Közúti igazoltatás során buktak le azok a horgászok, akik 2022. november harmadikán este a Kecsege-puszta határában lévő tavon próbáltak szerencsét. Az igazoltatás során erős halszag áradt a dobozos kocsi utasteréből.

Letakart zsákból 8 darab különböző méretű ponty került elő, volt köztük egy 12 kg fölötti kapitális példány is. A halak súlya több mint 30 kilogramm volt, így a lopási kár közel 160.000 forint, mely lefoglalással részben megtérült.

A halakat  visszavitték a tóba. A pecások elmondták, horgászbottal fogták a halakat. A történet szépséghibája, hogy a területre nem rendelkeznek horgászengedéllyel, sem napijeggyel. Állításuk szerint állami horgászjegyük van, de azt sem tartották maguknál. A 45 éves fürgedi és 62 éves ozorai férfit előállították, gyanúsítottként hallgatták ki, és bíróság elé állításuk mellett döntöttek. A Tamási Járásbíróság mindkettőjüket 1 év 8 hónapra próbára bocsátotta.