Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Idén 100 éves a felirat, ami kezdetben, 1923-ban nem is volt ennyire rövid, mint ma, hiszen Hollywoodland-ként került fel először a Mount Lee domb Los Angelesre néző oldalára. Eredeti funkcióját tekintve egy ingatlanvásárlás-ösztönző reklámkampány része volt, amit maximum 1,5 évre terveztek, de annyira egyedire és megjegyezhetőre sikerült, hogy maradt a felirat.

Az eredeti betűk 15 méter magasra és 9 méter szélesre sikerültek, becslések szerint körülbelül 4000 villanykörte világtotta meg a feliratot. Egy időben a folyamatos világítás helyett kvázi fényreklámként működött: először a Holly, majd a Wood és végül a Land villant fel.

Peg Entwistle, a New York-i Broadway színésznője 1932-ben érkezett Kaliforniába, ugyanazzal az álommal, mint akkoriban többezer fiatal színész, zenész. Nem sikerült az áttörés és még ebben az évben, mindössze 24 évesen levetette magát a H-betűről.

Sokszor megrongálódott, sokszor esett csorba a betűkön, mígnem már csak a Hollywood maradt „Land” nélkül és 1978-ban kapta meg mostani formáját: beton talapzaton, acél betűk. Kevesen tudják, hogy a felirat ezirányú rehabilitációjában Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója segédkezett, nem kicsi pénzösszeggel.

A filmekben egyszerűen imádják lebontani! Kész szimbolikával jár a Hollywoood Sign apokaliptikus megsemmisülése. Vége a feliratnak, vége Amerikának és a bolygónak is, gondolják. Ezzel együtt szeretik felhasználni más szöveggel, más kontextusban is, hasonló üzenettel. Így például a Shrekben, A Simpson családban is.

Hogy minél közelebb juthassunk a felirathoz, érdemes befizetni a hivatalos gyalogtúrákra, ugyanis könnyű eltévedni a dombokon és csak szitkozódás lesz belőle, amikor már órák óta a bozótosban csavargunk. Ahogy a filmekben szintén gyakorta megtörténik a lekapcsolás, egészen közel menni hozzá szigorúan tilos, 0-24-es szolgálat vigyázza. Vagyis, amikor bárki romantikus randevúját tölti itt a filmekben és aztán helikopterrel mennek fel érte… félig igaz, hiszen azonnal leszednék az illegális betolakodót… de valójában el sem tudja jutni a megmászásig, olyannyira figyelik a nevezetességet.

Az eredeti felirat tervezését Thomas Fisk Goffnak köszönheti Los Angeles és a világ. Ő egy angol úriember volt, aki 1920-ban költözött Amerikába, megalapítván a Crescent Sign Company nevű céget, ami kifejezetten reklámfeliratokkal foglalkozott.